Stotine migranata napuštaju kamp “Miral” u Velikoj Kladuši

Izvor/medij: Hrvatski medijski servis
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: “Stotine” migranata ne “bježi” iz kampa Miral

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanske županije najavio prošlog tjedna da će u idućih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši biti zatvoreni, stotine migranata se posljednjih dana pakira i napušta kampove prije njihovog službenog zatvaranja.

– Kada je u pitanju zabrana prijevoza i prodaje karata migrantima ona ostaje na snazi. Donijeli smo i odluku o izmještanju maloljetnika iz Bire i Mirala u druge kampove za smještavanje ovakvih grupa. Ova operativna grupa je zadužila Ministarstvo zdravstva USŽ da iskoordinira sve radnje na njihovom izmještanju iz kampova USŽ. Donijeli smo također važnu odluku da nijedan migrant više ne može ući u našu županiju, tj. drugi naš zaključak je i to da nema novih prijema u Biri i Mistralu – kazao je premijer Ružnić, piše Avaz.

Video koji su poslali čitatelji Velike Kladuše, a koji je objavljen na društvenim mrežama, dokazuje da migranti masovno napuštaju kamp jer im udaljavanje od granice s Hrvatskom nikako ne ide u prilog.

Također, evidentno je da zatvaranje kampova neće riješiti migrantsku krizu u USŽ, nego će migranti i dalje tumarati ulicama, šumama, napuštenim objektima u ovoj županiji./HMS/

Članak indeksiran 07. 09. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me