Raskrinkavanje.ba

Iskra → Страни агенти као у САД: Република Српска упућује јасну поруку Западу – одговор неће изостати

10.03.2023
Tekst članka

Најава председника РС Милорада Додика да ће предложити закон који ће НВО које се финансирају из иностранства третирати као стране агенте својеврсна је порука Западу. Ова најава указује на западно лицемерје, чији политичари осуђују такве законе у Израелу или Грузији, а сами их уводе у својим државама и штити Српску од страног мешања.

Овако најаву председника Републике Српске коментарише политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић.

Заштита од мешања у политички процес

Према Кесићевим речима, када се противе и осуђују сличне законе ван западног круга земаља, западни политичари показују своје лицемерје.

„Они имају један приступ када је у питању њихов утицај у свету, преко њихових невладиних организација, а други приступ имају када су у питању њихова јавност и њихове државе“, истиче он.

Због тога је, додаје Кесић, Додиков предлог одличан, јер Западне земље чувају и штите свој јавни простор и политичке процесе од мешања са стране, а са друге стране, од других земаља и влада захтевају да им потпуно отворе свој јавни простор како би њиме манипулисали.

„Имали смо мешање Западних земаља и на задњим изборима, а и од самог потписивања Дејтонског споразума нон стоп имамо мешање у изборни процес поготово преко такозваног невладиног сектора и такозваних слободних медија“, констатује Кесић.

Из Сарајева и са Запада напади и осуде

Процена је нашег саговорника да ће Запад на Додиков предлог реаговати на исти начин као што реагује на сличне покушаје у Израелу и Грузији – тражиће да се закон или укине или да се о њему уопште не гласа.

Кесић објашњава да закон за какав се залаже Додик постоји у Америци од тридесетих година прошлог века. Сада се на Западу усваја нова генерација сличних закона који су усмерени против Русије и Кине.

„Мени је смешно када видим политичаре, поготово у Конгресу који осуђују Грузију, а истовремено су највећи заговорници забране Спутњика, Раша тудеја и тако даље… и гурају нове законе које би увеле још веће рестрикције сопственим грађанима, где би им ускратили права ако раде за стране медије или раде за институције које финансирају стране државе“, коментарише Кесић.

Подсећамо, Додик је најавио да ће ускоро бити предложен закон о деловању невладиних организација и сличних удружења у Републици Српској који ће бити идентичан америчком закону.

„САД у свом закону стране невладине организације или оне које финансирају странци називају страним агентима на простору САД“, рекао је Додик и истакао да ће бити преузета терминологија, а уместо САД писаће Република Српска.

Председник Српске је посебно апострофирао деловање Фондације Сорош, која своје балканско седиште сели из Тиране за Сарајево. Назвавши је рушилачком организацијом, Додик је истакао да је ова фондација неприхватљива за Републику Српску, јер спроводи, како је рекао, рушилачке походе у низу држава.

Članak indeksiran 17.04.2023. Zadnji put osvježen 17.04.2023.

Ocijenjeno u analizi