Raskrinkavanje.ba

B 92 → Sud: Asanž proglašen krivim, zaprećena maksimalna kazna

11.04.2019
Tekst članka

London -- Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž proglašen je pred sudom u Vestminsteru krivim, zbog kršenja uslova za puštanje uz kauciju.

Za to mu je zaprećena zatvorska kazna od 12 meseci.

Maksimalna zatvorska kazna koja može da se izrekne u tom sudu iznosi 12 meseci, napominje Rojters.

 

Sudija je rekao da će Asanž ponovo biti izveden pred sud 12. juna, kada će se razmatrati zahtev SAD za njegovo izručenje.

Asanž, koji je danas uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu, izjasnio se prethodno da nije kriv za to što se nije predao sudskim organima.

Osnivač Vikiliksa pojavio se na sudu u Londonu jer se tamo razmatra zahtev SAD za njegovo izručenje zbog krivičnih prijava za objavljivanja više desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata.

Advokat koji predstavlja američku administraciju izjavio je da je Asanž uhapšen na osnovu dva naloga - prvo zato što se nije pojavio pred sudom, a drugo zato što je uzvikivao: "Ovo je nezakonito, ne idem!"

Asanžov advokat je istakao da on nije imao šanse da se brani pre ukidanja azila i da je prvobitni sudija u tom slučaju bio pristrasan.

Asanž je, po dolasku u sud, pozdravio svoje pristalice koji su zauzelii javnu galeriju u vestminsterskom sudu i pokazao im podignut palac. On je, obučen u crno odelo i "polo" majicu, mirno sedeo i čitao knjigu Gora Vidala, američkog književnika koji je bio poznat po oštroj kritici politike SAD, dok je čekao svoje advokate.

Asanž je uhapšen pošto mu je vlada Ekvadora ukinula azil.

Predsednik Ekvadora Lenin Moreno rekao je da je njegova zemlja ukinula azil Asanžu nakon što je on više puta prekršio međunarodne konvencije.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD kako bi se suočio sa njihovim optužbama za obelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Pročitajte još:

Asanž izbačen iz ambasade i uhapšen VIDEO

Prvo obraćanje Morena nakon hapšenja Asanža: Britanija je obećala

Novi problem za Asanža: "Ponovo otvoriti slučaj pred švedskim pravosuđem

Vikiliks optužuje CIA; "Veliki rizik da Asanž bude izručen SAD"

Šta je Asanž uzviknuo dok su ga izvlačili iz ambasade VIDEO

SAD optužuju Asanža za kovanje zavere sa Čelsi Mening

Sudija: SAD da podnesu zahtev za izručenje do 12. juna

Sjedinjene Američke Države moraju Britaniji da upute zahtev za izručenje Džulijana Asanža do 12. juna, izjavio je britanski sudija, zadužen za slučaj osnivača Vikiliksa, Majkl Snou.

Asanž se pojavio pred sudom u Vestminsteru pošto je izveden iz Ambasade Ekvadora i uhapšen zbog kršenja uslova za kauciju pre skoro sedam godina, kada je naloženo njegovo izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje, prenosi Rojters.

On je uhapšen i u vezi sa nalogom za izručenje SAD, koje ga optužuju da je, zajedno sa bivšom obaveštajnom analitičarkom američke vojske Ccelsi Mening, kovao zaveru u pokušaju da pristupi poverljivim informacijama u računaru američke vlade 2010. godine.

Osnivač Vikiliksa proglašen je danas, pred sudom u Vestminsteru, krivim, zbog kršenja uslova za puštanje uz kauciju.

Maksimalna zatvorska kazna koja može da se izrekne u tom sudu iznosi 12 meseci, napominje Rojters. Sudija Snou izrekao je presudu brzo, a Asanž se prethodno izjasnio da nije kriv što se nije predao sudskim organima.

Sudija je rekao da će Asanž ponovo biti izveden pred sud 12. juna, kada će se razmatrati zahtev SAD za njegovo izručenje.

Asanžovi advokati odbranu zasnivaju na tome da on nije mogao da očekuje pravično suđenje u britanskim sudovima jer je, kako su ocenili, svrha Velike Britanije bila da "osigura njegovu isporuku" u Sjedinjene Države.

Članak indeksiran 13.04.2019. Zadnji put osvježen 13.04.2019.

Ocijenjeno u analizi