Raskrinkavanje.ba

Revijad.co.me → Sud SAD prihvatio razmatranje tužbe

06.02.2020
Tekst članka

OHR pred američkim sudovima nije uspio proći ovaj test imuniteta od progona, izjavio je Žužin advokat Džon Vintorp

Vrhovni sud SAD prihvatio je u razmatranje tužbu Zorana Žuže, koga je visoki predstavnik u BiH smijenio i oduzeo mu građanska i politička prava, što može postati ozbiljan presedan i za druga pitanja diplomatske zaštite od progona.
Žužin advokat Džon Vintorp rekao je da OHR pred američkim sudovima nije uspio proći ovaj test imuniteta od progona.
- Taj neuspjeh sada je dio službene sudske evidencije američkog pravosuđa i OHR ga ne može izbrisati - istakao je Vintorp za „Večernji list” - izdanje za BiH.
Dodao je da je ovaj slučaj dospio do američkog Vrhovnog suda, nakon što se OHR pred nižim sudovima uspio odbraniti imunitetom od odgovornosti za teška kršenja osnovnih ljudskih prava, iako su smijenili Žužu kao jednog od stotine drugih zvaničnika na osnovu slobodne procjene, bez sudske odluke ili bilo kakvog drugog procesa.
Vintorp je naglasio da je OHR svjestan da američki sudovi nisu nimalo naklonjeni njegovom zahtjevu za imunitet, zbog čega je OHR poslednjih godina odlučio da ne donosi političke odluke u BiH, da to ne bi pokrenulo štetne parnice u SAD.
Posebno osporava bonska ovlašćenja, tvrdeći da ne postoje i da su izmišljena.
- Bonska ovlašćenja ne nalaze pravnu osnovu u Dejtonskom mirovnom sporazumu - tvrdi Vintorp.
Žuža, koga je smijenio visoki predstavnik Pedi Ešdaun sa funkcije šefa kabineta predsjednika parlamenta Srpske, rekao je da je napravljen veliki posao činjenicom da je slučaj dospio pred američki Vrhovni sud, a da je posebno značajno to što nijedan sud u SAD nije osporio kršenje ljudskih prava.
 

Članak indeksiran 11.02.2020. Zadnji put osvježen 11.02.2020.

Ocijenjeno u analizi