“SUĐENJE KAO ODRASLOJ OSOBI” Evo kakva sudbina čeka dečaka ub*cu iz “Ribnikara”

Izvor/medij: Balkan Life Today
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Lažne objave o suđenju maloljetnom počiniocu masovnog ubistva

Sa samo 13 godina Kosta Kecmanović počinio je neviđen i stravičan zločin, kakav se ne pamti u Srbiji i okolnim krajevima. Oduzeo je živote osmero učenika kao i školskog zaštitara, a ozlijedio je profesoricu povijesti i još šest učenika. Događaj se dogodio 3. maja u jutarnjim satima u prostorijama Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”, gdje je i sam Kecmanović pohađao nastavu.

Unatoč težini djela, prema srbijanskom zakonu, Kecmanović zbog svoje dobi ne može kazneno odgovarati, a to je potvrđeno i u izjavama koje su naknadno iznesene pred javnost. Međutim, vještačenjem njegovog telefona je utvrđeno da je dječak pomno planirao svoj krvavi pohod, a s obzirom da nije pokazao pokajanje, postoji mogućnost da će mu se suditi kao odrasloj osobi.  Općenito se vjeruje da bi se Kosta trebao suočiti s posljedicama nedjela koje je počinio.

Nažalost, on još nema 14 godina i stoga ne može odgovarati za svoje postupke. Ova vijest naišla je na razočaranje i javnosti i obitelji stradale djece. Tko će za njegove postupke odgovarati i što će s njim biti, pitanja su koja ostaju bez odgovora. Nadalje, neizvjesno je njegovo moguće puštanje na slobodu. Kosta je od trenutka zločina zatvoren u psihijatrijsku ustanovu, a testovi koji su u tijeku odredit će njegovu sudbinu. Ako se utvrdi da nije sposoban za život u društvu, vjerojatno će biti institucionaliziran do kraja života.

Prema dostupnim informacijama, Ratomir Antonović, stručnjak za sigurnost, izjavio je da Kosta pokazuje dječje ponašanje ali da su njegova djela počinjena sa razumijevanjem i pomnim planiranjem. Antonović je svoju tvrdnju potkrijepio s nekoliko primjera, među kojima su Kostina samostalna skica svoje škole, popis meta koje je označio za eliminaciju te njegova vještina rukovanja vatrenim oružjem.

On smatra da se Kosti treba suditi kao i svakoj drugoj odrasloj osobi jer ima sva svojstva odrasle osobe. Antonović se zalaže i za izmjenu zakona kojom bi se psihijatrijskim pregledom djece koja su počinila kazneno djelo utvrdilo njihovo psihičko stanje u vrijeme počinjenja kaznenog djela. Zalaže se za periodične procjene i vještačenja, a ako se utvrdi da je dijete sposobno počiniti ovako gnusan zločin, mora biti kažnjeno.

Članak indeksiran 18. 05. 2023 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me