Lažne objave o suđenju maloljetnom počiniocu masovnog ubistva

Nekoliko portala je u naslovima svojih članaka predstavilo kao činjenicu mišljenje dvojice sagovornika o tome kako bi trebalo da se sudi maloljetniku koji je počinio ubistva u beogradskoj školi, navodeći da je poznato kakva “sudbina čeka” napadača.

Foto: @freepik/Freepik

Na portalu Srbija danas 14.5.2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:
 

"SUĐENJE KAO ODRASLOJ OSOBI" Evo kakva sudbina čeka dečaka-ubicu iz "Ribnikara"

U članku se navodi:

Ratomir Antonović, stručnjak za bezbednost, kaže da na osnovu svih dostupnih informacija, dečak sa Vračara deluje kao odrasla osoba, što dokazuje i njegov spisak za odstrel, precizan plan, ucrtane prioritetne mete i pravljenje strategije za masakr.
- Dečaku treba da se sudi kao odrasloj osobi, jer ima sve segmente i parametre odrasle osobe. Založio bih se da se zakonom odredi da se i za decu rade psihijatrijska veštačenja, kako bi se utvrdilo da li su bili uračunljivi prilikom počinjenog krivičnog dela. Smatram da to treba da bude redovna procena i veštačenje, jer ako je to isto dete spremno da uradio ovako nešto, onda treba i da se kazni - navodi Antonović.
S ovim stavom slaže se i advokat Željko Simić, koji je nadležnima predao inicijativu, kako bi se promenio krivični zakon.
- Dete koje je spremno da planira, napravi spisak, a u međuvremeno i precrta sa spiska za odstrel dete s kojim je popravio odnos, ukazuje nam na to da je svestan svega što radi. On je proučio ceo plan, sproveo ga u delo i to je manifestovanje zrelosti odrasle osobe - rekao je Simić čije dete pohađu školu u kojoj se desio masakr.

Članke s istim naslovom objavili su 16.5.2023. i portali Žena portal, Magazin dan, Balkan life today, Savjeti za deset, Life style dom, Cenzurisano i Dizajn i dom. U svim ovim člancima prenesena su mišljenja  sagovornika koji smatraju da bi maloljetnom napadaču u beogradskoj školi trebalo da se sudi kao odrasloj osobi. Oni nisu izjavili ništa o tome “kakva sudbina” čeka maloljetnog počinitelja niti su otkrili neke informacije o početku suđenja.

U analiziranim člancima navodi se da je izvor portal Kurir. Ovaj medij objavio je 14.5.2023. godine članak u kojem Ratomir Antonović i Željko Simić iznose mišljenja o tome kako bi se trebalo suditi maloljetnom napadaču. Članak je objavljen pod naslovom “DEČAK S VRAČARA POČINIO ZLOČIN KAO ODRASLA OSOBA!” Stručnjaci: Tretirati ga kao zrelog čoveka, da li MOŽE DA MU SE PRESUDI!”. 

Oba sagovornika zagovaraju ideju da maloljetnom napadaču treba suditi kao odrasloj osobi. Na početku članka navodi se da je on maloljetan i u dobi kad mu se po važećim zakonima ne može suditi. Sagovornici pritom svoje stavove argumentuju izjavama poput one da maloljetni počinitelj “ima sve segmente i parametre odrasle osobe” ili da je “manifestovao zrelost odrasle osobe” jer je “sproveo svoj plan”.

Dakle, za razliku od analiziranih naslova, iz naslova Kurirovog članka jasno je da je riječ o mišljenjima pojedinaca a ne o zvaničnoj informaciji o tome kako će napadač biti procesuiran.

Trinaestogodišnji dječak je 3. maja 2023. godine u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” iz vatrenog oružja ubio osam učenika/ca i školskog čuvara, a ranio šestero djece i nastavnicu. Mediji su izvijestili da je 15.5.2023. godine preminula djevojčica ranjena 3. maja, kao deseta žrtva ovog zločina.

Velika medijska pažnja koju je tragični događaj dobio popraćena je i neodgovornim senzacionalističkim izvještavanjem, gdje su mediji nerijetko objavljivali navode o cijelom slučaju koji nisu utemeljeni u činjenicama (1, 2, 3).

Nakon početnog izvještavanja o samom napadu, portali su svoje članke počeli zasnivati na izjavama sagovornika/ca, stručnjaka/inja i osoba koje imaju neposredne ili posredne veze sa žrtvama. Nerijetko su njihova mišljenja i opažanja u naslovima predstavljeni kao činjenice.

Napadač u beogradskoj školi je maloljetnik mlađi od 14 godina i on prema važećim zakonskim propisima u Srbiji ne može krivično odgovarati. Do vremena pisanja ove analize nije bilo zvaničnih informacija o tome kada se očekuje suđenje u ovom slučaju niti kako će se ono odvijati. 

Shodno navedenim činjenicama, naslove o tome da je poznato kakva “sudbina čeka” maloljetnog počinitelja ubistava u beogradskoj školi, odnosno kako će mu se suditi, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i klikbejt.
 

Napomena

19.5.2023. Redakcije portala Magazin dan, Cenzurisano, Savjeti za deset, Balkan life today, Srbija danas, Žena portal i Life style dom dostavile su nam izmijenjene verzije prvobitno objavljenih članka te su ocijenjeni i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 19. 05. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Klikbejt naslovi s “otkrićem” o osobinama maloljetnog napadača iz Beograda

Izjave sudskog vještaka, pozvanog da komentariše javno dostupne informacije...

Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti o vakcinama, izmišljene izjave političara i “prvenstvo” u seksu

U prethodnoj sedmici, Raskrinkavanje se bavilo navodima o vakcinaciji proti...

Lažna vijest
Ne, seks nije sport u Švedskoj

Neki mediji su objavili “vijest” da je Švedska prva zemlja koja je “registr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me