“SUĐENJE KAO ODRASLOJ OSOBI” Evo kakva sudbina čeka dečaka ub*cu iz “Ribnikara”

Izvor/medij: Lifestyle Dom
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Lažne objave o suđenju maloljetnom počiniocu masovnog ubistva

Kosta Kecmanović, koji je tada imao samo 13 godina, počinio je nezamisliv i gnusan čin koji je šokirao Srbiju i okolne krajeve. On je odgovoran za smrt osam kolega učenika i školskog obezbeđenja, a takođe je naneo povrede profesoru istorije i još šestoro učenika. Ovaj tragični događaj dogodio se 3. maja ujutru u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, gde je i sam Kecmanović bio učenik. Veličina ovog zločina je bez premca u sjećanju onih koji su mu svjedočili.

Kecmanović, uprkos tome što je počinio teški zločin, zbog mladosti ne može biti optužen po zakonu Srbije. To je potvrđeno izjavama za javnost. Međutim, istraga njegovog telefona pokazala je da je pomno planirao svoje nasilne radnje. Osim toga, Kecmanović nije pokazao znakove žaljenja, što bi moglo rezultirati suđenjem kao punoljetnom. Mnogi ljudi vjeruju da Costa treba da odgovara za svoje postupke.

Nažalost, dotična osoba je još uvijek mlađa od 14 godina i stoga se ne može smatrati odgovornom za svoje postupke. Vest je dočekana sa obeshrabrenjem i zajednice i porodica pogođenih njegovim postupcima. Pitanje ko će odgovarati za njegovo ponašanje i šta će biti s njim ostaje bez odgovora. Nadalje, neizvjesna je mogućnost njegovog puštanja na slobodu. Kosta je od zločina zatvoren na psihijatrijsku ustanovu, a tekuće procjene će odrediti njegovu budućnost. Ukoliko se utvrdi da nije pogodan za ponovno uvođenje u društvo, vjerovatno će biti institucionaliziran do kraja života.

Ratomir Antonović, stručnjak za bezbjednost, izjavio je da Kostino ponašanje na prvi pogled može izgledati djetinjasto, ali su njegovi postupci zapravo bili pažljivo planirani i izvedeni s razumijevanjem. Antonović je pružio dokaze koji potkrepljuju svoju tvrdnju, pozivajući se na Kostinu nezavisnu skicu njegove škole, spisak meta koje je označio za eliminaciju i njegovo umeće sa vatrenim oružjem. Ovi primjeri pokazuju da Kostino djelovanje nije bilo impulzivno ili sporadično, već smišljeno i proračunato nastojanje da postigne svoje ciljeve. Uprkos njegovom naizgled nezrelom ponašanju, Kostini postupci su ukazivali na proračunatog i opasnog pojedinca. Antonović je čvrsto uvjeren da Kostu ne treba tretirati drugačije od bilo koje druge odrasle osobe, jer posjeduje sve kvalitete odrasle osobe. Osim toga, Antonović se zalaže za promjenu zakona o psihijatrijskoj procjeni maloljetnika koji su počinili krivično djelo. Umjesto da samo utvrđuje njihovo psihičko stanje u vrijeme izvršenja djela, Antonović predlaže periodične procjene i vještačenja. Ukoliko se utvrdi da je maloljetnik sposoban za tako teško krivično djelo, treba ga smatrati odgovornim i shodno tome kazniti.

Članak indeksiran 18. 05. 2023 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me