“SUĐENJE KAO ODRASLOJ OSOBI” Evo kakva sudbina čeka dečaka-ubicu iz “Ribnikara”

Izvor/medij: Magazin Dan
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Lažne objave o suđenju maloljetnom počiniocu masovnog ubistva

Prema izvoru s kojim je razgovarao Kurir, 13-godišnji dječak odgovoran za masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru u Beogradu 3. svibnja počinio je gnusni čin s razinom zrelosti koja je iznad njegovih godina, što je mnoge dovelo do toga da pitati se s kakvim će se posljedicama suočiti. U napadu je poginulo devet osoba, a sedam ih je ozlijeđeno. Na sve to, ovom spisku je na žalost dodata još jedna djevojčica, koja je preminula jučer ujutro zbog teških povreda glave.

Prema njihovom objašnjenju, iako zakon nalaže da dječak ne može kazneno odgovarati za svoje postupke, ključno je pronaći način da ga se ukori. Spoznaja da osoba mlađa od 14 godina ne može biti zatvorena niti suđena izazvala je nelagodu među građanima koji su se pitali “Što će biti s odgovornim za masovno ubojstvo?” Svako od nas je sebi postavio to piutanje. Nadalje, brojne građane muči pitanje “hoće li se i kada vratiti na naše ulice?”. Ratomir Antonović, stručnjak za sigurnost, tvrdi da se, prema dostupnim činjenicama, dječak s Vračara ponaša kao odrasla osoba, što je vidljivo iz njegovog strateškog plana, popisa ubojstava, prioritetnih ciljeva i predumišljaja masakra.

Baš zato, po njemu bi trebalo da odgovara kao punoljetna osoba. Predlaže obvezu psihijatrijskih vještačenja za maloljetnike kako bi se utvrdilo njihovo psihičko stanje u vrijeme počinjenja kaznenog djela. Antonović se zalaže za redovite evaluacije i stručne preglede jer dijete koje je sposobno počiniti ovako gnusno djelo treba snositi i posljedice. Simić, čije dijete ide u školu u kojoj se dogodila tragedija, komentirao je da dijete koje je sposobno planirati, napraviti popis i na kraju označiti ime vršnjaka s kojim se pomirilo, pokazuje razinu samosvijesti. i zrelost koja se obično pripisuje odraslima, zato i kazna treba da bude takva. 

Ustanova je psihijatrijska ustanova koja je zatvorena od vanjskog svijeta, a u javnosti se kolokvijalno naziva “ludnica”. Kolektivna želja je da dotični pojedinac ostane institucionaliziran na neodređeno vrijeme, ali to ovisi o njegovoj navodnoj ludosti, i naravno sve zavisi i od njegovih roditelja šta će uraditi po pitanju svoga sina. Ako se pridržavamo zakonskih procedura, kao što smo dužni činiti, postoji velika mogućnost da se ovaj ishod neće ostvariti ako oni zapravo nisu psihički bolesni.

Članak indeksiran 18. 05. 2023 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me