Raskrinkavanje.ba

Savjeti za deset → “SUĐENJE KAO ODRASLOJ OSOBI” Evo kakva sudbina čeka dečaka-ubicu iz “Ribnikara”

16.05.2023
Tekst članka

Kako navodi sagovornik Kurira, dječak koji je počinio djelo ubistva nekoliko osoba u osnovnoj školi “Vadislav Ribnikar” je počino to djelo kao odrastao čovjek, zbog čega smatraju da on mora biti odgovoran. Kako navode, iako on po zakonu ne može biti odogovran za zločin, važno je pronaći način da se adekvatno kazni. Javnost je ostala šokirana kada se saznao da se dječaku ne može suditi jer nije napunio 14 godina, i mnogi se pitaju da li će se on ikada naći ponovo na našim ulicama.

Kako navodi Ratomir Antonović, dječak iako je maloljetan djeluje kao odrasla osoba, što dokazuje i njegov spisak za odstrjel kao i precizan plan za izvršenje djela. Simić navodi šta podrazumijeva pod inicijativu koju je podnio: “Mjera koju predlažem će sigurno i efikasno pomoći da neki maloljetnik, koji razmišlja u ovom momentu da načini zločin, od toga odustane iz straha od posljedica koje će da se dese za njega, ako već nema grižu savjest”- naveo je on te dodao da starosan granica treba da se spusti na šest godina, kako djeca ne bi kalkulisala šta i kako će uraditi.

Veljko Delibašić je advokat koji je naveo da je najbolje da dječak ostane doživotno u psihijatrijskoj ustanovi, kao i da treba objasniti gražanima šta znači to. “To je zatvorena psihijatrijska ustanova koja se naziva po narodu ludnica, i neka to bude poruka koja se šalje. Za sve je bolje da on tu ostane, ali gledajući zakone vjerovatno je da se to neće desiti ukoliko nije lud. Mora postojati neko duševno oboljenje koje opravdava zadržavanje u duševnoj ustanovi, a to će doktori reći, mi ne možemo da kažemo”- navodi advokat.

 

Članak indeksiran 18.05.2023. Zadnji put osvježen 19.05.2023.

Ocijenjeno u analizi