Raskrinkavanje.ba

Dizajn i dom → “SUĐENJE KAO ODRASLOJ OSOBI” Evo kakva sudbina čeka dečaka-ubicu iz “Ribnikara”

16.05.2023
Tekst članka

Prema riječima izvora , dječak od 13 godina koji je inače odgovoran za masakr u OŠ Vladislav ribnikar na Vračaru u centru Beograda, 03. maja počinio je gnusni zločin s razinom zrelosti koja je iznad njegovh godina pa je to mnoge dovelo do toga da se pitaju s kakvim će se onim posljedicama da suoči. U ovom masakru je poginulo devet osoba , a sedam ih je ozlijeđeno. Naime, na ovo sve je dodata još jedna djevojčica koja je preminilula nakon nekoliko dana od zadobijenih povreda.

Prema mišljenju mnogij iako zakon kaže da dječak ne može da kazneno odgovara za svoja djela jer je mlađi od 14. godina ne može biti zatvorena a ni osuđivana izazvala je nelagodu među građanima koji su se pitali šta će biti s njim? Ratomit Antonović, stručnjak za sigurnost tvrdi da se prema dostupnim činjenicama dječak Kosta ponaša kao odrasla osoba što je vidjljivo iz njegovog plana , popisa ubojstava , prioritetnih ciljeva i predumišljaja masakra. Iz tiog razloga njemu bi se trebalo suditi kao punoljetnoj osobi. Predlaže se psihijatrijsko vještačenje za maloljetnike kako bi se utvrdilo njegovo psihičko stanje u vrijeme masakra On se zalaže za redovite evaluacije i stručne preglede jer čim je spreman da uradi ovako djelo onda mora i odgovarati za to.

Otac čije dijete ide u školu u kojoj se desila tragedija rekao je da dijete koje je sposobno napraviti plan , napraviti popis i na kraju označit ime učenika s kojim se pomirio , pokazuje razinu samosvjesnosti i zrelosti koja se pripisuje odraslim zato i kazna treba da bdue takva.

 

Članak indeksiran 18.05.2023. Zadnji put osvježen 18.05.2023.

Ocijenjeno u analizi