Raskrinkavanje.ba

Alternativna televizija (.rs) → Šulić: Srpska nije neprijatelj BiH, već samo brani ono što pripada njoj

20.11.2023
Tekst članka

Član Glavnog odbora SNSD-a Denis Šulić rekao je Srni da Republika Srpska nije neprijatelj BiH, već samo brani ono što pripada njoj i njenim građanima upravo na temelju Dejtonskog ugovora.

"Republika Srpska sutra obilježava dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, koji je donio mir BiH, potvrdio njene granice, ali i njene nadležnosti, kao i nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH", naglasio je Šulić.

On je istakao da danas, toliko godina kasnije, Republika Srpska jedina obilježava ovaj dan, a sudeći i po trenutnim političkim okolnostima i jedina koja poštuje sve ono što je taj sporazum utemeljio.

Kako je naglasio Šulić, upravo zbog toga je sada, 28 godina poslije, značaj ovog dana možda i veći nego ikada ranije, jer je nakon toliko vremena Srpska suočena sa tim da mora da brani ono što je 1995. godine potpisano i potvrđeno.

"Sada nam spočitavaju garantovana prava i, po ko zna koji put, pokušavaju oteti nešto što je naše. Danas nas, ponovo po ko zna koji put, predstavljaju kao krivce za propast nečega što sami uništavaju", rekao je Šulić.

On je naveo da BiH može postojati i funkcionisati isključivo na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma, i to je poruka koja se šalje iz Republike Srpske, ne samo posljednjih sedmica i mjeseci, već svih ovih godina od 1995.

"I Republika Srpska će uvijek da slavi 9. januar - Dan Republike Srpske, ali će da obilježava i poštuje 21. novembar - Dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao dan koji je donio mir, zaustavio krvoproliće i utemeljio granice - i teritorijalno i u nadležnostima. Te granice i danas branimo i branićemo ih uvijek, jer nam je Republika Srpska iznad svega", poručio je Šulić.

Punih 28 godina navršava se sutra od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 29.11.2023.

Ocijenjeno u analizi