SUMRAK EVROPSKE SOLIDARNOSTI Nije se snašla, sporo je reagovala i svima nametnula samo jedno pitanje - da li je korona virus ispit na kome je EU OBORILA SAMU SEBE?

Izvor/medij: Blic
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Ne, EU nije zabranila izvoz medicinske opreme

Evropsku solidarnost je "pojela maca" - ovako je nemački "Dojče vele" pre nekoliko dana opisao situaciju u EU nastalu zbog pandemije korona virusa, koja se, sva je prilika, još jednom nije snašla u krizi svetskih razmera, ili bar pronašla koliko-toliko adekvatan odgovor na nju. Zbog toga, svaka od zemalja je u danima iza nas vodila svoju politiku, okrenutu pre svega ka sebi. Svoj egoizam, EU je pokazala ignorišući pozive za pomoć iz Italije, svoje članice, koja ju je pak pre dobila iz Kine, nego od najbližih suseda.

Uz to, Unija je zabranila i izvoz opreme van svojih granica, što je uključivalo i Zapadni Balkan.

Krah evropskih vrednosti uživo

Međutim, tu nije kraj, imajuću u vidu ono što se ovih dana može pročitati - navodno zadržavanje u Češkoj 680.000 medicinskih maski i jednog broja respiratora namenjenih Italiji.

Problemi i sa Poljskom gde je, kako mediji izveštavaju, zadržana sva medicinska sredstva koja je Italija dobila od Crvenog krsta Kine.

Rečju - na delu je sumrak solidarnosti i poništavanje svih evropskih vrednosti koje gledamo uživo.

PROČITAJTE JOŠ:

"SPASAVAJ SE KO MOŽE" Dojče vele: Evropsku solidarnost "pojela je maca"

Brisel ograničio izvoz medicinske opreme van EU

ČEŠKA BESNA: EU "zaspala" tokom PANDEMIJE korona virusa

Na to nije ostao imun ni Zapadni Balkan, koji je u predvorju EU godinama unazad i koji je, bar tih prvih dana, "izvisio" za pomoć i solidarnost jer su se svi ostali ponašali po principu "spasavaj se ko može".

Tim receptom se rukovodila i Srbija, čiji je predsednik Aleksandar Vučić upravo to suregisao prošle nedelje rekavši da "evropska solidarnost ne postoji", i da je ona "samo lepa bajka" u čemu, bar se u prvi mah činilo, uopšte nije pogrešio, zbog čega se Srbija, po tom principu, okrenula Kini.

 

A kako je to izgledalo u praksi?

Iako nema evropske zemlje koja se ne suočava sa pandemijom korona virusa, svaka od njih je na to imala sopstveni odgovor, bez ikakve koordinacije, ne obaveštavajući jedna drugu šta radi i preduzima tim povodom, i to je jedna vrsta problema.

Bez koordinacije među zemljamaFOTO: OLIVIER HOLSET / EPA;

Bez koordinacije među zemljama

Duga su koraci koje je preduzela sama EU, čije su članice najpre odlučile da zatvore svoje granice za građane iz susednih država, i u skladu sa stim i za priliv stanovništva iz okruženja. Tačnije, u cilju obuzdavanja pandemije korona virusa, na 30 dana uvedena je privremena zabrana ulaska u prostor Šengena. Ali, to nije jedina stvar koja je došla kao odgovor.

Ograničenje izvoza medicinske opreme

Takođe, Unija je ograničila izvoz medicinske opreme za države van EU, koji je dozvoljen samo uz izričito odborenje vlada država članica. U prevodu, čak i da je neko hteo nešto da uveze iz neke od zemalja i to uredno plati, to nije mogao da učini. Nažalost, to se mahom i dešavalo.

- Širenje korona virusa u EU je izazov za naš zdravstveni sistem, moramo da zaštitimo naše medicinske radnike koji su na prvoj liniji odbrane od ovog virusa. Takođe, moramo da im obezbedimo zaštitinu opremu, maske, rukavice i zaštitna odela - poručila je predsednikca Evropske komisije Ursula fon der Lajen pre desetak dana.

 

"Korona virus je vlade i institucije EU bacio u haos, a dogovore i solidarnost je pojela maca" - između ostalog piše "Dojče vele", slikovito opisujući šta se dešava u Uniji.

- Nastala je slika gubitka kontrole na nacionalnom i pre svega evropskom nivou, a Evropska komisija je tek sada shvatila da je reč o suštini njene kredibilnosti i o budućnosti Evrope - navodi se u istom tekstu.

PROČITAJTE JOŠ:

EU privremeno ZABRANILA ULAZAK u Šengen zonu zbog korona virusa

Rojters: Zbog manjka solidarnosti u Evropskoj uniji, SRBIJA SE OKREĆE KINI

KINA POMAŽE I POLJSKOJ Stižu rikavice, maske i zaštitna odela

U međuvremenu, i nakon prvih brzopletih i egoističnih poteza, Unija se ipak malo sabrala, pa je naknadno postigla dogovor o zajedničkoj nabavci medicinske opreme, i koordinaciji među državama. Opredelila je novac za razvijanje vakcine protiv korona virusa, a donacijama omogućila da se zemlje Zapadnog Balkana koliko-toliko osete da su njen deo.

Ipak, i bez obzira na to, gorak ukus u ustima ostavlja činjenica da ne da se nije proslavila na početku krize, već naprotiv, uradila je sve što se od nje nije očekivalo i, mnogi će reći, pala na ispitu koji je sama sebi zadala (demokratija, solidarnost, ljudska prava, humanost...).

Bez efikasnog odgovora

Kako za "Blic" objašnjava asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić, i na primeru migrantske krize, a sada i ovom sa Covidom 19, pokazalo se države unutar EU najpre polaze od nacionalnog nivoa, a onda traže zajedničke odgovore.

Veliki sistem, veliki problemFOTO: TANJUG/AP

Veliki sistem, veliki problem

- To sa jedne strane pokazuje odsustvo jasnog i efikasnog odgovora, a sa druge strane treba imati na umu da EU zahteva poštovanje procedura, što je u isto vreme i njen deficit jer zbog složenosti sistema ne može da odgovori u datom trenutku - priča Surlić.

Kako kaže, ovde smo prvo imali sitauciju da se granice zatvaraju, pa tek onda odgovore same EU.

Na pitanje da li je Unija na ovom primeru pala na ispitu, on kaže da će se to tek videti nakon krize, ali ono što se na ovom primeru može videti jeste da EU nije samodovoljna zajednica, i da globalni problemi traže globalne odgovore.

- Ovde se vide ograničeni dometi nacionalnih država, zbog čega se nameće i pitanje šta je budućnost naših odnosa - kaže on.

PROČITAJTE JOŠ:

(UŽIVO) JOŠ 27 ZARAŽENIH U Srbiji korona virus potvrđen kod 249 osoba

Kako su kineski stručnjaci ocenili naše mere, kakav tok epidemije predviđaju i koja je preporuka TEŠKO IZVODLJIVA U SRBIJI

26 STEPENI, PA SNEG... Da li vreme utiče na epidemiju korona virusa? Postoje DVE TEORIJE

KAD ZA DAN UMRE 800 LJUDI Šta je "italijanski scenario", zašto je važno da se to nikako ne desi Srbiji i šta je DO NAS

BITKA ZA NAJTEŽE PACIJENTE Ispovest lekara sa PRVE LINIJE FRONTA u borbi protiv korona virusa

Vučić i Brnabić danas sa kineskim lekarima i oba štaba za borbu protiv korona virusa

U KBC "Dragiša Mišović" 56 pacijenata; Direktor: Na korak od respiratora bio je pacijent star 41 godinu, ali mu se stanje poboljšava

Istoričar Dejan Ristić ističe za “Blic” da nam zajedničko istorijsko iskustvo i ovoga puta nam svedoči o tome da vremenska razdoblja obeležena izuzetnim političkim, društvenim, ratnim, identitetskim ili, kao što je u ovom slučaju, pandemijskim izazovima, opasnostima i iskušenjima izuzetno visokog nivoa rezultiraju demonstriranjem onih osnovnih, temeljno određujućih karakteristika pojedinca ili zajednice.

Italija je zemlja EU sa najvećim brojem žrtavaFOTO: ANDREA FASANI / EPA;

Italija je zemlja EU sa najvećim brojem žrtava

On kaže i da nema nikakve dileme da je ovo zaista jedna od najvećih i po mogućim tragičnim posledicama zastrašujućih opšteevropskih kriza iz koje postoje svega dva izlaza.

- Prvi, onaj mračniji, ali ne i neizvesniji, podrazumeva dalje širenje ove strašne zdravstvene pošasti, smrt velikog broja građana, kao i izrazito duboku i složenu društvenu, političku, ekonomsku i kulturološku krizu. Drugi, optimističniji, podrazumeva ubrzano podizanje svesti u stanovništvu o svih aspektima opasnosti izazvanih pandemijom virusa korona, kao i zajedničko preduzimanje svih raspoloživih mera kako bi se njeno širenje, najpre, usporilo, potom zaustavilo i konačno kako bi se postepeno otklanjale posledice koje će za sobom zasigurno ostaviti - smatra Ristić, i dodaje da je za ovo drugo rešenje suštinski važno da pokažemo i manifestujemo ono istinski ljudsko u nama.

Širenje političkog uticaja

Dok se čitav svet bori sa ovim, u proteklih mesec dana gorućim problemom, Kina, odakle je bolest i potekla, čini se da ga prevazilazi. To je dobra vest, koja je pak ovoj državi, otvorila i neke nove mogućnosti, poput širenja uticaja ili još jedne stepenice više ka svetskoj dominaciji, u zavisnosti od toga ko kako posmatra stvari.

PROČITAJTE JOŠ

EVROPA KAO ŽARIŠTE KORONA VIRUSA Premijer Italije: Države da slede naš model, jer "italijanski pristup" SPASAVA ŽIVOTE

CRNA KORONA STATISTIKA Evropa premašila Aziju po broju žrtava

KORONA VIRUS, NOĆNA MORA ZA EKONOMIJE Hoće li milijarde dolara i evra pomoći?

- Uspevši da najvećim delom stavi širenje korona virusa pod kontrolu na domaćem tlu, Peking se sada nedvosmisleno pozicionira sa ciljem da izgradi nova prijateljstva i uticaje, što uključuje slanje medicinskog potrošnog materijala i manjeg broja stručnjaka u pogođene evropske zemlje, među kojima su Italija, Francuska i Španija - navodi se u jednom od "Rojtersovih" tekstova upravo na temu EU i njenog odgovora na pandemiju.

 

Okretanje ka istoku

Ovakvo postupanje EU i unutar sebe, a naročito prema susedima, otvorilo je još jedno pitanje - šta će biti sa zemljama Zapadnog Balkana?

 

Da na Zapadu postoji zabrinutost da bi ove zemlje, uključujući i Srbiju, mogle da se okrenu na drugu stranu, ka istoku gde će potražiti neka druga partnerstava, nije nepoznanica. Da li će to postati realnost, sada niko ne može da tvrdi, ali ako EU nastavi da se ponaša ovako kao u slučaju pandemije korona virusa, možda i neće biti iznenađenje ako jedna za drugom polako počnu da joj okreću leđa.

Kada je reč o Srbiji tu mogućnost, naročito zapadni mediji, vrlo često pominju, uz opasku da bi ona mogla da se odigra pred evropskim očima, i to u trenutku kada su Albanija i Severna Makedonija konačno dobile "zeleno svetlo" za početak pregovora.

VIDEO: Italijanski dostavljači medicinske opreme bodre jedni druge uz pesmu

 

Članak indeksiran 13. 04. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me