Raskrinkavanje.ba

Ne, EU nije zabranila izvoz medicinske opreme

Mnogi mediji i političari/ke su tvrdili da je EU zabranila izvoz medicinske opreme u zemlje koje nisu članice EU. Međutim, ove tvrdnje nisu tačne. Tačno je da je EU uvela strožiji sistem izvoza, ali ne i da je uvedena bilo kakva “zabrana”.

Izvještavajući o novim mjerama koje je Evropska komisija poduzela kao odgovor na pandemiju COVID-19, Radio slobodna Evropa, RSE, je 15. marta objavio članak sa naslovom:

EK zabranjuje izvoz medicinske opreme van EU

U članku se potom navodi:

Predsednica Evropske Komisije (EK), Ursula von der Leyen, potvrdila je uvođenje zabrane izvoza medicinske opreme van Evropske Unije (EU). (...) U saopštenju koje je izdala, Von der Leyen potvrđuje da zabrana važi za celu teritoriju EU u cilju zadržavanja dovoljnih zaliha unutar bloka.

Istog dana portal Standard je objavio sličnu tvrdnju, uz neznatne izmjene:

Evropska komisija uvela zabranu izvoza medicinske opreme

Evropska komisija donijela je danas odluku da zabrani izvoz pojedine medicinske opreme van EU, sa ciljem da se osigura dovoljna količina zaliha unutar bloka koji se suočava sa epidemijom korona virusa.

Standard je, za razliku od RSE, u svom članku objavio i sljedeći pasus: 

Komisija je danas objavila i Akt o implementaciji kako bi omogućila veću dostupnost zaštitne opreme kroz zahtjev da izvoz van EU bude odobren od strane država članica. Dakle, države članice, a ne Evropski Savjet, davaće zeleno svijetlo na izvoz medicinske opreme. Ovaj zahtjev koji je propisala Komisija biće validan narednih šest nedelja.

Na osnovu rezultata pretrage, ovo su prva, najranija pojavljivanja tvrdnje o “zabrani izvoza” iz EU na domaćem govornom području. Oba portala su je objavila približno u isto vrijeme, 15.3. oko 23:50h, te nije moguće sa potpunom sigurnošću utvrditi koji od navedenih medija je prvi objavio članak. 

Prenošenja ovih članaka smo pronašli na portalima Frontal, Informer i BNN:

SKANDALOZNO PONAŠANJE BRISELA USRED PANDEMIJE KORONE! EU brani Srbiji uvoz maski i respiratora! (Informer)

I ponovo licemjerstvo zapada: EK zabranila izvoz medicinske opreme izvan EU (BNN)

Dan kasnije, 16. marta, Sputnik Srbija je objavio autorski tekst - analizu koju potpisuje Mira Kankaraš Trklja - u kome se ponavlja ista teza:

Evropska unija pala na ispitu, Srbija saznala na koga ne može da se osloni

Od nedelje, 15. marta, pa u narednih šest nedelja, EU je zabranila izvoz medicinske opreme van Unije. Saopštila je to predsednica Evropske Komisije (EK), Ursula fon der Lejen, ističući kako zabrana važi za celu teritoriju EU kako bi zadržala dovoljnih zaliha unutar bloka. Ostatak Evrope u koji se zaraza koronavirusom prelila upravo iz EU, tako neće moći da računa na respiratore, maske, rukavice, zaštitnu odeću…

Članak su potom objavili portali Srbin, Srbija danas, Patriot, Iskra, Inter magazin, Pljevaljske novine.

Tvrdnja o “zabrani izvoza” je potom poslužila kao osnov za druge izvještaje u kojima se propituje navodna odluka EU, uključujući članak agencije Tanjug objavljen 30. marta, koji je prenesen na četiri portala; članak objavljen na Blicu 27. marta; članak koje su objavile Večernje Novosti 21. marta, prenesen na dva portala; te članak agencije Patria objavljen 16. marta, koji je potom prenio portal Buka. 

Patria je objavila tvrdnju o “zabrani izvoza” ali i dodatnu tvrdnju, koju nismo našli u prethodno navedenim člancima: 

Predsjednica Evropske Komisije (EK), Ursula von der Leyen, potvrdila je uvođenje zabrane izvoza izvoz medicinske opreme van Evropske Unije (EU).

Političari i javni dužnosnici/ce o navodnoj zabrani

Tvrdnja o navodnoj “zabrani izvoza” postala je posebno atraktivna domaćim medijima 16. marta nakon konferencije za medije u Banja Luci, na kojoj je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio:

Situacija je teška zato što je neizvjesna. Sinoć ste mogli da čujete da je Njemačka zatvorila svoje granice i da je EU donijela odluku da zabrani izvoz medicinske opreme izvan EU. Moramo se tome prilagoditi", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Vijest sa ovim citatom objavili su brojni mediji. Sličnu izjavu je dan ranije dao i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić na konferenciji za medije, 15. marta:

Shvatili ste da velika međunarodna solidarnost ustvari ne postoji. Evropska solidarnost ne postoji. To je bila bajka na papiru. Mi od danas, kao što znate, ne možemo ni da uvezemo robu odlukama Evropske unije. Ursula fon der Lajen je to rekla malopre. Ne možemo medicinsku opremu ni da uvozimo iz zemalja Evropske unije. Nemaju ni oni dovoljno.

U izjavi za Dnevni Avaz, Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, KCUS, 17. marta je  navela tvrdnju o “zabrani izvoza medicnske opreme”. Istu tvrdnju ponovio je i direktor agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak takođe 17. marta u intervju za magazin Buka.

O navodnoj zabrani izvoza iz EU bilo je riječi i u saopštenju za javnost HDZ BiH, koje je izdato 28.marta, nakon telefonske sjednice Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

U saopštenju se navodi: 

Podržana je zajednička odluka predsjedatelja Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o zahtjevu da se BiH ali i druge zemlje Zapadnog Balkana izuzmu iz odluke iz zabrane izvoza medicinske opreme iz EU zbog pandemije koronavirusa.

Šta se zaista desilo sa izvozom medicinske robe iz EU?

Urusla von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, 15. marta  je na svom zvaničnom Twitter profilu objavila da EU uvodi šemu izdavanja dozvola za izvoz zaštitne medicinske opreme iz EU u zemlje koje su van Unije. Govoreći o mjerama odgovora na pandemiju COVID-19, Von der Leyen je na snimku rekla da se sa realnim sektorom sarađuje na pojačanoj proizvodnji medicinske opreme, dok je druga mjera ta da se pokuša “unutar EU zadržati potrebna zaštitna oprema”:

Širenje koronavirusa u Evropskoj uniji dovodi u pitanje naš zdravstveni sistem. Moramo zaštititi naše zdravstvene radnike koji su u prvoj liniji obrane protiv virusa. Moramo ih zaštititi zaštitnom opremom, maskama, rukavicama, zaštitnim odjevnim predmetima, itd.
Zato smo odlučili djelovati na tri fronta: Prvo, radimo sa industrijom kako bismo obnovili proizvodnju. Drugo, moramo zadržati u EU-u zaštitnu opremu koja je potrebna. Zbog toga smo danas usvojili šemu odobrenja za izvoz zaštitne opreme. To znači da se takva medicinska roba može izvoziti u zemlje koje nisu članice EU samo uz izričito odobrenje vlada EU država.
Ovo je prava stvar za učiniti jer mi trebamo tu opremu za naše zdravstvene sisteme. Treće, mi treba da dijelimo tu opremu u EU. Nacionalne zabrane prodaje zaštitne medicinske opreme članicama EU nisu dobre. Mi moramo pomagati jedni drugima. Nijedna zemlja ne može, zasebno, proizvesti sve što je potrebno.
Danas je to Italija u kojoj ubrzano raste potražnja za medicinskom robom, ali za nekoliko sedmica i druge će je zemlje trebati.
Povećanjem proizvodnje, zadržavanjem u EU i međusobnim dijeljenjem, možemo zaštiti naše zdravstvene radnike i pacijente i i obuzdati širenje virusa. Iz ovih razloga sam danas predložila ovo evropsko rješenje.

 

Istog dana, na zvaničnoj stranici EU objavljeno je i saopštenje za medije o ovoj odluci. U saopštenju se citira evropski komesar za trgovinu Phil Hogan, koji je detaljnije obrazložio novu odluku:

Taj provedbeni akt, usvojen po hitnom postupku i objavljen danas, predviđa odobrenja za izvoz u treće zemlje. Vrijedi za period od šest sedmica, tokom kojeg će se države članice savjetovati o potencijalnim prilagodbama i opsegu trenutne mjere i budućim koracima.

Naš partnerski portal Istinomer iz Srbije je u analizi objavljenoj 18.marta izjavu Aleksandra Vučića o tome da Srbija ne može da uvozi medicinsku opremu iz EU ocijenio kao skoro neistinu.

Dakle, iako je na izvoz stavljen režim odobrenja, on nije potpuno zabranjen. (...) Zato, predsednik Vučić za izjavu da “ne možemo da uvozimo medicinsku opremu iz zemalja Evropske unije” od Istinomera dobija ocenu – “skoro neistina”. 

U istoj analizi Istinomer se poziva na izjavu koju je dao Erik Mamer, portparol Evropske komisije u vezi sa novonastalom situacijom: 

Takođe, portparol Evropske komisije Erik Mamer je na pitanje novinara na brifingu u Briselu, o tome kako objasniti da EU zabranjuje izvoz zaštitne medicinske opreme u balkanske zemlje, dok u Uniji rade bolničari i lekari iz tih zemalja, takođe objasnio da se ne radi o zabrani, piše N1. (...) “U Evropskoj uniji ne postoji zabrana izvoza medicinske opreme, maski i respiratora, već ‘režim dozvola’ za prodaju te opreme državama izvan Unije, tako da se mogu uputiti zahtevi da se ta sredstva isporuče balkanskim zemljama“, naveo je.

Dakle, jasno je da ne postoji zabrana izvoza medicinske robe iz EU, nego je na snazi provedbeni akt koji znači da će prije izvoza u zemlje koje nisu članice EU, svaka od vlada zemalja članica morati da za to da saglasnost. Rečeno je da će ovakav režim biti na snazi 6 sedmica. 

Novi režim izvoza nastao je, kako je predsjednica EK objasnila u svojoj izjavi, kao akt solidarnosti unutar EU, da bi zemlje članice koje su jako pogođene pandemijom, mogle što bolje da se izbore sa njom. Ovaj postupak nije, kako je to predstavljeno u nekim medijima, bio nikakav “atak” na zemlje koje nisu članice EU.

Raskrinkavanje je kontaktiralo medije koji su objavili gore navedene tvrdnje, nakon čega je redakcija Radio Slobodna Evropa objavila ispravku prvobitnog članka, koji sada nosi naslov:

EK ograničava izvoz medicinske opreme van EU

Tekstu je takođe dodata napomena da je prvobitna verzija ispravljena, dok su portali Standard i Frontal uklonili prvobitne članke. 

Za razliku od njih, agencija Patria je, na identičan upit, odgovorila zahtjevom da njihov tekst “ne koristimo u svojoj analizi”, konstatacijom da je ono što radimo “protuzakonska aktivnost”, te implicitnom prijetnjom “pravnim lijekom” ukoliko to učinimo. Njihov odgovor prenosimo u cjelosti. 

Odgovor Novinske agencije “Patria”:

Hvala za odgovor, ali s obzirom da niste poslali kontakt za odgovor, očito ne želite razgovarati, pa ću Vam morati ovako odgovoriti. 

U prvobitnom upitu naveli ste "Na Vašem portalu nedavno je objavljen članak sa tvrdnjom da je EU zabranila izvoz medicinske opreme, koja nije tačna. Evropska unija je uvela šemu za odobravanje izvoza pomenute opreme, no izvoz nije zabranjen".

Ne poznajem Vas, ne znam Vaše kvalifikacije, pa mi je teško ovako odgovoriti. Ali pokušat ću. 

Na osnovu čega tvrdite da to nije tačno. U jednom od linkova koje ste nam poslali nalazi se link koji vodi na stranicu ec.europa.eu Na pomenutoj stranici u članku "Komisija nastoji osigurati nabavu lične zaštitne opreme u Europskoj uniji" prvi pasos teksta kaže "U svojim kontinuiranim naporima da zaštiti građane i koordinira odgovor na COVID-19, Komisija je poduzela neposredne korake da zaštiti dostupnost zaliha lične zaštitne opreme (PPE), zahtijevajući da se takva oprema izvozi izvan Europske unije. pod uvjetom da su države članice odobrile izvoz".

Kada vam za određenu radnju treba nečije odobrenje to znači da je ta radnja zabranjena. Znači, za izvoz medicinske opreme iz EU potrebno je odobrenje država članica. Evo pitam Vas gospodine Lakiću šta ako Belgija hoće da izvozi a države članice kaže NE ODOBRAVAMO. Jasno je da Belgija neće moći izvoziti jer nema saglasnost. 

To vam je slična situacija sa ograničavanjem kretanja u BiH od 20 do 5t ujutro. Možete reći da je zabranjeno, a možete reći da je dozvoljeno uz odobrenje MUP-a. 

Zaključit ću, u situaciji kada vam za neku radnju treba odobrenje, a u ovoj situaciji s izvozom medicinske opreme iz EU treba odobrenje država članica, onda je ta radnja zabranjena. 

Nadam se da ćete razumjeti ono što Vam govorim i da pomenuti tekst Patrije nećete koristiti u Vašoj analizi, kako ste naveli u prvom upitu. 

Nadalje, molio bih Vas da mi pojasnite na osnovu kojih zakona, odobrenja, pravilnika i uredbi imate ovlaštenja za provjeru naših tekstova i javno objavljivanje i ocjenjivanje istih. 

Ukoliko ne postoje zakonske i druge odredbe, gospodine Lakiću onda je jasno da je to protuzakonska aktivnost i podliježe pravnom lijeku.

Srdačan pozdrav i svako dobro, Rasim Belko, NA Patria

Zbog navedenih činjenica, sve članke koji sadrže tvrdnju da je EU “zabranila” izvoz medicinske opreme, iako se zapravo radilo o pooštravanju šeme odobravanja izvoza, ocjenjujemo kao dezinformaciju. Istu ocjenu dodjeljujemo tvrdnji da je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, “potvrdila odluku o zabrani izvoza medicinske opreme iz EU”, budući da von der Leyen nikada nije dala takvu izjavu, niti potpisala takav dokument.

Člancima portala koji su ispravili ili uklonili netačne tvrdnje dajemo i ocjenu demantovano.

17. 04. 2020.

Analiza je dopunjena odgovorom delegacije Evropske unije u BiH u vezi sa navodnom zabranom izvoza medicinske opreme.

Raskrinkavanje je uputilo upit Delegaciju EU u BiH o tome da li je došlo do zabrane izvoza medicinske opreme van zemalja članica Unije te šta BiH može trenutno da uradi u slučaju da želi uvesti takvu opremu iz EU. 

Odgovor delegacije EU u BiH objavljujemo u cjelosti:

Delegacija EU u BiH

Poštovani Mladene,

Zahvaljujemo na Vašem upitu.

U nastavku je odgovor Press odjela Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Originalni odgovor je na engleskom jeziku, a u nastavku je i kurtoazni prijevod.

"Exports of medical equipment from the EU have not been suspended: they are continuing, subject to authorisation by member states. The a​mended Commission Regulation 2020/402 for export authorisation of certain products is a temporary measure of a six-week duration.

At the same time, the EU is looking at ways to include the whole Western Balkans region into its own internal EU mechanisms to combat COVID-19.​ Last week, BiH joined the Joint Procurement Agreement with EU Member States​, providing better access to urgently needed medical countermeasures. The EU has already allocated €7 million in assistance to BiH to enable the purchase of urgent​ medical equipment in response to the COVID-19 pandemic."

------

Nije obustavljen izvoz medicinske opreme iz EU. On se nastavlja, uz prethodno odobrenje države članice iz koje se oprema uvozi. Izmijenjena Uredba Komisije 2020/402 za odobrenja u slučaju izvoza određenih proizvoda je privremena mjera u trajanju od šest sedmica.

Istovremeno, Evropska unija razmatra načine da uključi čitav region Zapadnog Balkana u svoje unutarnje EU mehanizme u borbi protiv COVID-19. Prošle sedmice, BiH se pridružila Sporazumu o zajedničkoj javnoj nabavci sa državama članicama EU, čime se osigurava bolji pristup hitno potrebnim medicinskim protumjerama. EU je već izdvojila 7 miliona eura pomoći Bosni i Hercegovini kako bi se omogućila hitna nabavka medicinske opreme u odgovoru na pandemiju COVID-19.

Napomena: 22.2.2021. 

Prilikom objave ove analize napravljena je greška u kojoj su portalu Srbija Danas (.com) pogrešno dodijeljene ocjene za članak kojeg je objavio portal Srbija Danas (.net). Nakon što nam je iz redakcije portala Srbija Danas (.com) ukazano na ovaj propust, pomenuta greška je ispravljena.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 15.03.2020

Radio Slobodna Evropa: EK zabranjuje izvoz medicinske opreme van EU

Predsednica Evropske Komisije (EK), Ursula von der Leyen, potvrdila je uvođenje zabrane izvoza izvoz medicinske opreme van Evropske Unije (EU).

 • Dezinformacija
 • Demantirano
Dezinformacija 15.03.2020

Standard: Evropska komisija uvela zabranu izvoza medicinske opreme

Evropska komisija donijela je danas odluku da zabrani izvoz pojedine medicinske opreme van EU, sa ciljem da se osigura dovoljna količina zaliha unutar...

 • Dezinformacija
 • Demantirano
Dezinformacija 16.03.2020

Sputnik: Evropska unija pala na ispitu, Srbija saznala na koga ne može da se osloni

Evropska unija je pala na ispitu, ne samo ljudskom. Krajnje nedalekovido rukovodstvo u Briselu nije imalo sluha ni solidarnosti za pomoć onima izvan...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.03.2020

Srbija Danas (.net): Европска унија пала на испиту, Србија сазнала на кога не може да се ослони

Европска унија је пала на испиту, не само људском. Крајње недалековидо руководство у Бриселу није имало слуха ни солидарности за помоћ онима изван ЕУ,...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.03.2020

Srbin: Европска унија пала на испиту, Србија сазнала на кога не може да се ослони

Европска унија је пала на испиту, не само људском. Крајње недалековидо руководство у Бриселу није имало слуха ни солидарности за помоћ онима изван ЕУ,...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.03.2020

Patriot: Evropska unija pala na ispitu, Srbija saznala na koga ne može da se osloni

Evropska unija je pala na ispitu, ne samo ljudskom. Krajnje nedalekovido rukovodstvo u Briselu nije imalo sluha ni solidarnosti za pomoć onima izvan E...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.03.2020

Iskra: ОТРЕЖЊЕЊЕ: Европска унија пала на испиту, Србија сазнала на кога не може да се ослони

Европска унија је пала на испиту, не само људском. Крајње недалековидо руководство у Бриселу није имало слуха ни солидарности за помоћ онима изван ЕУ,...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.03.2020

Frontal (.ba): Evropska komisija zabranila izvoz pojedine medicinske opreme van EU

Evropska komisija donijela je juče odluku da zabrani izvoz pojedine medicinske opreme van EU, sa ciljem da se osigura dovoljna količina zaliha unutar...

 • Dezinformacija
 • Demantirano
Dezinformacija 16.03.2020

Informer: SKANDALOZNO PONAŠANJE BRISELA USRED PANDEMIJE KORONE! EU brani Srbiji uvoz maski i respiratora!

Evropska unija je usred svetske pandemije koronavirusa zabranila izvoz medicinske opreme, pre svega maski i respiratora, državama van EU, među kojima...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 17.03.2020

BNN: I ponovo licemjerstvo zapada: EK zabranila izvoz medicinske opreme izvan EU

Predsjednica Evropske Komisije (EK), Ursula von der Leyen, potvrdila je uvođenje zabrane izvoza medicinske opreme van Evropske Unije (EU). U saopštenj...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 30.03.2020

Tanjug: EU i solidarnost:Menja li korona globalnu političku scenu

Evropska unija ostavila je Italiju na cedilu u najtežem trenutku, kada je ta zemlja postala žarište korona virusa na starom kontinentu i to bi moglo b...

 • Dezinformacija
 • Demantirano
Dezinformacija 16.03.2020

Patria: Terzić: Zajednica nazvana EU je pala na ispitu solidarnosti

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednica Evropske Komisije (EK), Ursula von der Leyen, potvrdila je uvođenje zabrane izvoza izvoz medicinske opreme van Evrop...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.03.2020

Pljevaljske novine: EU pala na ispitu, zabranjen izvoz medicinske opreme van Unije

Evropska unija je pala na ispitu, ne samo ljudskom. Krajnje nedalekovido rukovodstvo u Briselu nije imalo sluha ni solidarnosti za pomoć onima izvan E...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 17.03.2020

Intermagazin: Bio je potreban KORONAVIRUS da shvatimo – EU UOPŠTE NIJE BRIGA ZA SRBIJU

Evropska unija je pala na ispitu, ne samo ljudskom. Krajnje nedalekovido rukovodstvo u Briselu nije imalo sluha ni solidarnosti za pomoć onima izvan E...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 21.03.2020

Novosti: Dačić za "Novosti": Solidarnost u EU je utopija

Dačić o odluci Evropske komisije o izvozu medicinske opreme. Balkan još pod vetom za eksport, iako korona hara

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.03.2020

Blic: SUMRAK EVROPSKE SOLIDARNOSTI Nije se snašla, sporo je reagovala i svima nametnula samo jedno pitanje - da li je korona virus ispit na kome je EU OBORILA SAMU SEBE?

Evropsku solidarnost je "pojela maca" - ovako je nemački "Dojče vele" pre nekoliko dana opisao situaciju u EU nastalu zbog pandemije korona virusa, ko...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 30.03.2020

Nezavisne: EU i solidarnost: Mijenja li korona globalnu političku scenu?

Evropska unija ostavila je Italiju na cjedilu u najtežem trenutku, kada je ta zemlja postala žarište korona virusa na Starom kontinentu i to bi moglo...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 30.03.2020

Radio Trebinje: ЕУ и солидарност: Мијења ли корона глобалну политичку сцену?

Европска унија оставила је Италију на цједилу у најтежем тренутку, када је та земља постала жариште корона вируса на Старом континенту и то би могло б...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 30.03.2020

B1 info: Mijenja li korona globalnu političku scenu?

Evropska unija ostavila je Italiju na cjedilu u najtežem trenutku, kada je ta zemlja postala žarište korona virusa na Starom kontinentu i to bi moglo...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 10.02.2020

Borba: Dačić za “Novosti”: Solidarnost u EU je utopija

Evropski komesar za trgovinu Fil Hogan objavio je juče da je Evropska komisija odlučila da četiri zemlje izuzme iz zabrane izvoza medicinske opreme iz...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 21.03.2020

Izazov: Dačić za „Novosti“: Solidarnost u EU je utopija

EVROPSKI komesar za trgovinu Fil Hogan objavio je juče da je Evropska komisija odlučila da četiri zemlje izuzme iz zabrane izvoza medicinske opreme iz...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 30.03.2020

Istinito: Mijenja li korona globalnu političku scenu?

Evropska unija ostavila je Italiju na cjedilu u najtežem trenutku, kada je ta zemlja postala žarište korona virusa na Starom kontinentu i to bi moglo...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 30.03.2020

Srpska Danas: EU i solidarnost: Mijenja li korona globalnu političku scenu?

BEOGRAD – Evropska unija ostavila je Italiju na cjedilu u najtežem trenutku, kada je ta zemlja postala žarište korona virusa na Starom kontinentu i to...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 30.03.2020

Bijeljina Online: EU i solidarnost: Mijenja li korona globalnu političku scenu?

Evropska unija ostavila je Italiju na cjedilu u najtežem trenutku, kada je ta zemlja postala žarište korona virusa na Starom kontinentu i to bi moglo...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 30.03.2020

Prnjavor Live: EU i solidarnost: Mijenja li korona globalnu političku scenu?

Evropska unija ostavila je Italiju na cjedilu u najtežem trenutku, kada je ta zemlja postala žarište korona virusa na Starom kontinentu i to bi moglo...

 • Dezinformacija