Sve tuče SDA-ovih funkcionera: U vrhu liste incidenti premijera Vlade USK Huseina Rošića i federalnog zastupnika Asima Kambera (VIDEO)

Izvor/medij: USN
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Premijer Unsko-sanskog kantona na udaru - klikbejta

U ovom mandatu izbilo je najmanje pet tuča između funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA). Praksa je pokazala da političari iz ove političke stranke u nedostatku riječi prisežu hvatanju za vrat svojih stranačkih kolega ili pak gađanju flašama.

Psiholozi su davno upozorili kako je jedna od osobina nasilja to da je ovakav vid pokušaja rješavanja problema obično neophodan u uvjetima primitivnog života. S obzirom na to da se primitivan život veže za nerazvijenost čovjekove potrebe za odgojem s pravom se postavlja pitanje u kakvom to društvu živimo ako najviši državni funkcioneri probleme rješavaju šakama, a ne razgovorom, objavio je portal Klix.ba.

Bosanskohercegovačka javnost u ovom mandatu svjedočila je brojnim primjerima fizičkih napada političara na druge političare, ali i pozivima da se sukobi mišljenja riješe fizičkim sukobom. Jedan od posljednjih primjera takvog pristupa priuštio nam je ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač koji je pozvao zastupnika SNS-a Adama Šukala na fizički obračun.

“Smirite ga, da ga ja ne ne bih smirivao. Ako ga ja budem smirivao neće mu biti dobro, pa kad god. Momčino, hoćemo odmah? Ja nikad u životu nisam odbio izazov”, rekao je Lukač obraćajući se Šukalu.

 

Lukač nije jedini domaći političar koji promoviše nasilne metode rješavanja sukoba mišljenja. U martu ove godine vijećnik A-SDA u Gradskom vijeću Grada Zenica Mensud Keleštura gađao je gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića fasciklom s materijalima.

U fizičkim obračunima definitivno prednjače funkcioneri Stranke demokratske akcije (SDA) koji su samo u ovom mandatu imali šest tuča. Riječ je samo o tučama za koje javnost zna.

Bego Gutić gađao flašom Hazima Rančića

Predsjednik Povjereništva Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzli Hazim Rančić potvrdio nam je danas da je podnio ostavku na ovu funkciju, ali o razlozima odluke nije želio govoriti.

Kako saznajemo, razlog Rančićeve ostavke je njegov sukob s bivšim prmijerom Tuzlanskog kantona (TK) Begom Gutićem za vrijeme sjednice komisije za utvrđivanje listi u ovom kantonu za predstojeće izbore, a koja je nedavno održana u prostorijama Kantonalnog odbora SDA u Tuzli.

Naime, za vrijeme sjednice na kojoj se raspravljalo o listama SDA u TK, vidno nezadovoljan Gutić je Rančića gađao flašom. S obzirom da nadležni organi stranke nisu reagovali u ovom slučaju, što je Rančić očekivao, predsjednik Povjereništva tuzlanske SDA odlučio je podnijeti ostavku.

Asim Sarajlić uhvatio za vrat Sadika Ahmetovića

U junu 2015. godine nakon okončanja sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, došlo je do fizičkog sukoba u Klubu SDA u najvišem državnom organu zakonodavne vlasti.

Bivši član SDA i zastupnik u PSBiH Sadik Ahmetović tada je potvrdio da je u prostorijama Kluba SDA na njega nasrnuo tadašnji šef Kluba SDA i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić i to u jeku rasprave o načinu glasanja na sjednici.

“”Kada sam spomenuo Bakira Izetbegovića i još neka imena, Asim Sarajlić je skočio, prišao mi i uhvatio me za vrat. Rekao mi je da ne pominjem predsjednika Izetbegovića. Ja sam mu rekao da me pusti, a reagovao je i Šemsudin Mehmedović”, kaže Ahmetović.

Ubrzo nakon ovog incidenta za šefa Kluba zastupnika SDA u PSBiH izabran je Amir Fazlić, a Sadik Ahmetović odlučio je da napusti SDA i sa Senadom Šepićem i Salkom Sokolovićem osnuje Klub Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu PSBiH.

Adila Osmanovića izbacili iz Islamskog centra u Srebrenici

Prva sjednica Povjereništva Stranke demokratske akcije (SDA) za Srebrenicu koja je trebala biti održana krajem januara 2017. godine prekinuta je nakon što je grupa ljudi nasilno ušla u prostorije Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Članak indeksiran 20. 07. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me