Raskrinkavanje.ba

Informer → Svetski skandal! Šta su ovo Rusi našli u podrumima Marijupolja?! Zapadne farmaceutske kompanije optužene za jezive stvari!

12.02.2024
Tekst članka

Testiranja reumatoloških lekova za velike zapadne farmaceutske kompanije u saradnji sa ukrajinskim zvaničnicima u toku nekoliko godina sprovođena su na pacijentima psihijatrijskog odeljenja bolnice u Marijupolju, proizlazi iz dokumenata u koja je Sputnjik imao uvid. Pored psihijatrijskih pacijenata, eksperimenti su vršeni i na bebama.

Na spisku pacijenata kojima je dat jedan od lekova nalazila su se i deca mlađa od godinu dana – na listi je pored imena u koloni „starost“, stajala oznaka „0“. Takođe, sudeći po tom spisku, preparat je primenjivan i na deci starosti od jedne do 11 godina. 

Ova dokumenta otkrili su građevinari u podrumu bolnice br. 7 u Marijupolju tokom njene obnove. Reporter Sputnjika je uspeo da poseti to mesto i upozna se sa dokumentima. Prema dokumentima, oni su pripadali psihijatrijskom odeljenju bolnice i nastali su u periodu 2008-2016. godine.

 

Iz rezultata prvobitnog uvida u dokumenta vidi se da su na ljudima testirani lekovi pod brojevima, bez naziva. Preparati su se nalazili u belim kovertama takođe bez naziva, pod brojem GLPG0634-CL-203.

Primarni cilj testiranja bio je da se proceni efikasnost lekova u smislu broja pacijenata, koji su odreagovali na njega prema kriterijumima Američke komore reumatologa (ACR).

U dokumentima se, generalno, pominju zapadne farmacutske kompanije.

Pored toga, na licu mesta nađene su kutije u kojima se nalazilo mnogo pripremljenih koverti logističkih kompanija i kontejnera za biomaterijal sa adresama primaoca u laboratorijama u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i SAD.

Dokumenti iz marijupoljske bolnice nisu jedini dokaz da su pacijenti ukrajinskih psihijatrijskih klinika korišćeni za testiranje u interesu zapadnih stručnjaka.

U proleće 2022. godine, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je informacije da su od 2019-2021. godine naučnici iz SAD sprovodili ispitivanja potencijalno opasnih bioloških preparata na pacijentima okružne kliničke psihijatrijske bolnice br. 3 u Harkovu.

Pored toga, Ministarstvo odbrane objavilo je podatke i o nehumanim eksperimentima Pentagona na pacijentima psihijatrijske bolnice br. 1 u selu Strelečje u Harkovskoj oblasti. Glavna kategorija ljudi na kojima su vršena ispitivanja bila je grupa muških pacijenata starosti od 40-60 godina sa visokim stepenom fizičke iscrpljenosti.

Amerikanci su odavno počeli da praktikuju eksperimente na pacijentima psihijatrijskih klinika. Svojevremeno je postao široko poznat projekat Centralne obaveštajne agencije (CIA) MK-ULTRA o manipulisanju ljudskom svešću, sprovedenom od 1950-1970. g. U okviru projekta izvođeni su surovi eksperimenti na pacijentima psihijatrijskih bolnica.

Istovremeno, CIA je proučavala rezultate nehumanih eksperimenata, koje su sprovodili nacistički psihijatri u koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata.

Članak indeksiran 26.02.2024. Zadnji put osvježen 04.03.2024.

Ocijenjeno u analizi