Raskrinkavanje.ba

Croativ → Svjetski ekonomski forum: Pa, vaš osobni automobil vam baš i ne treba…

23.07.2022
Tekst članka

Je li vam osobni automobil doista stvarno potreban? Naime, Svjetski ekonomski forum (WEF) na čijem čelu se nalazi Klaus Schwab ne misli tako.

Foto: Wikimedia Commons

Objavio je dokument koji poziva na ukidanje “rasipnog” privatnog vlasništva automobila u korist zajedničkog dijeljenja kako bi se smanjila globalna potražnja za plemenitim metalima i fosilnim gorivima.

WEF tvrdi da previše ljudi posjeduje privatna vozila, a univerzalni model koji će potrošače odvesti “od posjedovanja do korištenja” njihovih automobila put je naprijed.

“Prosječan automobil ili kombi u Engleskoj vozi se samo 4% vremena”, stoji u dokumentu WEF-a. Umjesto da vozila stoje besposlena, prodajte svoj automobil i pješačite ili dijelite jer “Platforme za dijeljenje automobila kao što su Getaround i BlueSG već su iskoristile tu priliku da ponude vozila u kojima plaćate po satu korištenja.”

Kraj privatnog vlasništva je bitan, prema WEF-u, i može se primijeniti od svega do automobila do privatnih domova.

“Proces dizajna koji se fokusira na ispunjavanje temeljne potrebe umjesto na dizajn za kupnju proizvoda temeljan je za ovu tranziciju”, navodi WEF. “Ovo je način razmišljanja potreban za redizajniranje gradova kako bi se smanjila privatna vozila i druga uporaba.”

Članak indeksiran 11.08.2022. Zadnji put osvježen 11.08.2022.

Ocijenjeno u analizi