Svjetski naučnici skrenuli su pažnju na Crnu Goru

Izvor/medij: Katera
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Crnogorsko more ne krije “lijek protiv COVID-19”

Trenutno cijeli svijet traži rješenje problema koronarne pandemije virusa Sars-CoV-2.

Znanstvenici iz Bergakademie Freiberg smatraju da su pronašli rješenje: Na morskom dnu na obali Crne Gore, piše njemački Freiepresse, a javljaju Primorske novine .

U svom prirodnom okruženju, na morskom dnu Jadrana, svijetli svima žutim. Zbog toga je i dobio ime: Zlatna spužva. Ili službeno latinski Aplysina aerophoba, gdje ta druga riječ u nazivu znači "strah od zraka", tj. iz nastajanja. Ako ga izvadite iz vode, njegova zlatna boja brzo postaje plavo-crna.

Za naučnike Bergacademyja iz Freiberga, koji su od 2014. godine na obali Crne Gore imali 100 kvadratnih metara rezervoara u kojima se uzgajaju Zlatne spužve, ovaj detalj o boji nije toliko bitan. Prvenstveno ih zanima otpornost spužvi na sve moguće biološke patogene: bakterije, viruse, bacile. Budući da je spužva s crnogorskog primorja otporna i na virus Sars-CoV-2, što budi nadu naučnika da će u borbi protiv krune moći pronaći saveznika u njoj.

- Spužva na morskom dnu živi filtriranjem hrane iz vode - objašnjava prof. Dr. Hermann Ehrlich, biominerolog i biomimičar iz Bergacademyja u Freibergu.

Njegova znanstvena posebnost bavi se pronalaženjem svega što čovjek može kopirati iz „građevinskih planova“ i koncepata prirode. Profesor iz Freiberga surađuje s farmakolozima sa Univerziteta u Dresdenu na ovom trenutnom projektu na crnogorskom primorju.

Profesor EHRL objašnjava da spužva ne bi trebala biti previše izbirljiva kada je u pitanju hrana: O n mora uzeti ono što mu nanese vodu. Ali u vodi postoje i svi mogući uzroci bolesti koje spužva bez problema ubija - iako nema razrađen imunološki sustav. Uz to, ova spužva u slučaju ozljede na vašem tijelu sprječava da virusi ili bakterije prodre u njenu otvorenu ranu, jer izaziva trenutnu kemijsku reakciju u kojoj nastaju kemijski modificirane aminokiseline, tzv. bromothyrosine.

Do sada su znanstvenici uspjeli definirati njih 35. Te obrambene tvari uništavaju strana tijela koja pokušavaju prodrijeti u spužvu: doslovno sve viruse i bakterije. Profesor dodaje da spužva učinkovito uništava multirezistentne organizme. Uz to, bromothyrosine sprečava izgradnju proteina i time širenje tzv. RNA virus. U tu skupinu spada i virus korone Sars-CoV-2.

Profesor Ehrlich zaključuje da morska spužva stvara tvari koje sprječavaju prodor virusa u tijelo iz već završenih predkliničkih eksperimenata. Mehanizam djelovanja već je dokazan na tumorskim stanicama, zajedno sa znanstvenicima iz Dresdena, na njihovoj sveučilišnoj klinici. Znanstvena publikacija o ovoj temi objavljena je prije dvije godine. Profesor je sretan što nije primijećen citostatski učinak - tvar iz spužve nije bila otrovna za samu stanicu raka.

Berba spužva, koja raste po cijelom Sredozemlju, ali posebno snažno u Jadranskom moru, obavlja se u uobičajenoj ronilačkoj opremi. U međuvremenu, tim znanstvenika uspio je realizirati novu metodu kojom se aktivne tvari iz spužve pretvaraju u kristalni oblik u onoj mjeri koja je potrebna za kliničke studije. Oko 10 grama je izolirano i može se dati odmah za laboratorijske studije vezane za borbu protiv Sars-CoV-2.

- Naravno da smo u ovoj trenutnoj situaciji otvoreni za suradnju s odgovarajućim službama i institucijama - kaže profesor Ehrlich. I iako je već primio odgovarajuće upite iz drugih zemalja, profesionalni svijet u Njemačkoj do sada nije pokazivao veliko zanimanje.

Dosadašnje rezultate znanstvenici su objavili u publikacijama "Science Science and Engineering", kao i na platformi "Sciencedirect".

IZVOR Srpska.info

Članak indeksiran 13. 07. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me