SVJETSKO, A NAŠE: Učenice iz BiH predstavile alternativni lijek za upalu pluća i dobile zlatnu medalju u Indoneziji...

Izvor/medij: Slobodna Bosna
Ocjena: Pseudonauka Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Mediji “potrčali" da uspješan učenički projekat proglase “lijekom“

Cilj projekta je, između ostalog, bio pronaći blag i dostupan lijek za liječenje upale pluća, čije će otkriće utjecati na smanjenje upotrebe antibiotika.

Učenice četvrtog razreda Međunarodne srednje škole "Richmond Park" Tuzla Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović nedavno su dobile zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju projekata pod nazivom I2ASPO 2020 ("Indonesia International Applied Science Project Olympiad"), koje se održava u Džakarti, u Indoneziji, pod pokroviteljstvom Udruženja mladih naučnika Indonezije IYSA ("Indonesian Young Scientist Association").

Učenice su predstavile svoj projekt pod nazivom "Plan(t) to Cure", pod mentorstvom profesorice Dine Mehanović-Hulusić. Kroz predstavljeni projekt detaljno su istražile alternativni biljni lijek za liječenje upale pluća, testiranjem ekstrakata različitih biljaka na bakterije i viruse, prenosi Face TV. 

 

Cilj projekta je, između ostalog, bio pronaći blag i dostupan lijek za liječenje upale pluća, čije će otkriće utjecati na smanjenje upotrebe antibiotika i time u upotrebu staviti lijek koji nema nuspojava i pozitivno utječe na ljudski organizam u cjelini, istaknuli su iz ove škole.

- Projekt se pokazao izuzetno uspješnim, što je prepoznala i međunarodna komisija, koja je učenice nagradila prvim mjestom. Učenicama čestitamo na radu i trudu i želimo da nižu uspjehe poput ovoga i u budućnosti - naveli su iz škole.

Članak indeksiran 29. 01. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me