SZO za one koji su prebolovali Covid-19 preporučuje jednu dozu vakcine, dr. Karamehić objasnio: Ne valja imati ni preslab, a ni prejak imunitet - oboje dovodi do bolesti!

Izvor/medij: Oslobođenje
Ocjena: Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Preporuka SZO-a se nije promijenila: Osobe koje su preboljele Covid-19 trebaju primiti obje doze vakcine

Oni koji su prebolovali imaju sopstvena antitijela koja vremenom slabe, njihov broj nestaje. Ali, ostaju memorijske ćelije koje uvijek mogu da reaguju, antigeni, ako dođe do reinfekcije, pojašnjava imunolog Jasenko Karamehić

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je posljednjih dana iznijela novinu u vakcinaciji stanovništva protiv infekcije Covid-19 prema kojoj je svima onima koji su je prebolovali dovoljna samo jedna doza vakcine za ojačan imunitet. I bh. medicinski stručnjaci ukazali su na ovakvu mogućnost i kod nas, pošto je naučno utemeljena.

Klinički imunolog prof. dr. Jasenko Karamehić kaže za Oslobođenje da je SZO nakon godinu i po pandemije uvidio da pacijenti koji su prebolovali Covid-19 imaju zadovoljavajući nivo antitijela i relativno dobar imunitet.

- Koliko će on trajati, to ne znamo, jer pandemija nije dugo pred nama. Moje mišljenje je da će imunitet trajati duže vremena, koliko, ne mogu reći. Možda kod nekih ljudi čak i do kraja života, dok će kod to biti mnogo kraće. Za sve to trebaju istraživanja, rezultati, pa tek onda precizne informacije, ističe doktor.

Objašnjava kako u imunologiji ne valja imati ni preslab, a ni prejak imunitet, i jedno i drugo dovodi do bolesti.

- Oni koji su prebolovali Covid-19 imaju sopstvena antitijela koja vremenom slabe, njihov broj nestaje. Ali, ostaju memorijske ćelije koje uvijek mogu da reaguju, antigeni, ako dođe do reinfekcije s Covid-19. Iz tog razloga su oni predložili, da ne bi bilo mnogo ni imunoglobulina, tih antitijela, da se ide s jednom vakcinom. Oni su preboljeli, za razliku od onih koji nisu i koji nemaju sopstvena antitijela. Oni se vakcinišu tzv. buster dozom, kompletnom dozom, iz dvije doze ili dvokratno im se daje vakcina, kada je najbolja njihova učinkovitost, naglašava dr. Karamehić.

Na pitanje da li se na određeni način može govoriti i o uštedi vakcina, dr. Karamehić odgovara da SZO-u to nije bio primarni cilj, jer je on neprofitna organizacija

Članak indeksiran 10. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 3 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me