Тајна документа пала у руке руске војске: Кијев планирао офанзиву на Донбас у марту

Izvor/medij: Sputnik
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Dokumenti koje su pronašli ruski vojnici ne dokazuju da je Kijev planirao ofanzivu na Ukrajinu

Специјална операција руске војске у Украјини предухитрила је и осујетила свеобухватну офанзиву ударних група украјинске војске на ЛНР и ДНР која је планирана у марту ове године, изјавио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

„Током спровођења специјалне војне операције руски војници су дошли до тајних докумената команде Националне гарде Украјине. Та документа потврђују да је кијевски режим тајно припремао офанзивну операцију на Донбас у марту 2022. године“, саопштио је Конашенков.
Како се наводи, било је планирано да се борбена коодинација украјинских националиста заврши до 28. фебруара како би се обезбедила реализација борбених задатака у саставу украјинске „Операције здружених снага“ у Донбасу.
Руски војни ресор објавио је документ који потврђује да је кијевски режим у марту спремао офанзивну операцију на Донбас.
!
This channel can’t be displayed because it violated local laws.
„Министарство одбране Русије објављује оригинал тајног наређења команданта Националне гарде Украјине, генерал-пуковника Николаја Балана од 22. јануара 2022. године“, рекао је Конашенков.
По његовим речима, наређено је да се „организује припрема батаљонске тактичке групе 4. бригаде оперативне намене Националне гарде Украјине за извршавање борбених (специјалних) задатака у операцији Здружених снага у саставу бригаде оружаних снага Украјине“.
Документ је упућен шефовима северне кијевске, јужне одеске и западне територијалне управе Националне гарде Украјине.
„У наређењу које је пренето команди органа управе Националне гарде Украјине детаљно је описан план припреме једне од ударних група за офанзивна дејства у зони такозване 'операције Здружених снага' у Донбасу“, рекао је генерал.
Конашенков је такође саопштио да су јединицу украјинских десантно-јуришних снага, која је планирана да се ангажује у Донбасу, од 2016. године обучавали амерички и британски инструктори у Лавову по програму обуке „НАТО стандарда“.
Такође наводи да питање умешаности САД и НАТО-а у планирање операције Украјине за јуриш на Донбас засад остаје нејасно.

Članak indeksiran 05. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 11 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me