Raskrinkavanje.ba

Pink → Tajna dokumenta obaveštajnih službi: VEHABIJE PLANIRALE ATENTAT NA VUČIĆA , DODIKA I VULINA

25.09.2020
Tekst članka

Grupa vehabija iz BiH planirala je da u nekoliko odvojenih akcija ubije člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, srpskog predsednika Aleksandra Vučića i srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina, objavio je danas portal Banjaluka.net, pozivajući se na uvid u dokumenta obaveštajnih službi

Portal takođe navodi da je glavni organizator nerazjašnjenog pokušaja ubistva Vučića u Srebrenici, 2015. godine, izvesni Mehdin Jakubović, iz Srebrenice, oficir, kako se navodi, Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH

Nijedna zvanična institucija Republike Srpske nije komentarisala ove, zasad nepotvrđene, navode portala, koje su preneli agencija RS, Srna, i javni servis Srpske.

U dokumentaciji bezbedonosnih službi, u koje je banjalučki portal, kako tvrdi, imao uvid, navodi se da je Jakubović, navodno, nekoliko dana pre pokušaja atentata na Vučića odabrao grupu sebi odanih vehabija i pripremao ih i obučavao za napad na Vučića, tadašnjeg premijera Srbije.

Jakubovićeva grupa je krenula da linčuje Vučića u Potočarima na njegov uzvik "tekbir", inače tradicionalni uzvik muslimana - Bog je veliki.

Sam Jakubović je, navodi se, poznat po tome da u BiH, ali i po inostranstvu okuplja i organizuje muslimane, da im drži predavanja sa ciljem daljeg širenja radikalnog islama.

U dokumentima se, piše portal, navodi i da je krajem 2017. grupa vehabija planirala da izvrši atentat na tadašnjeg predsednika Srpske Milorada Dodika 9. januara 2018. godine u Banjaluci, prilikom obeležavanja Dana Republike Srpske.

U dokumentima se navedi da je Dodik na meti vehabija u BiH bio i godinu i po dana kasnije, i to na kulturnoj manifestaciji "Kočićev zbor", na platou Manjače iznad Banjaluke, a sa njim je zajedno trebalo je da bude napadnut i Aleksandar Vulin.

Članak indeksiran 22.10.2020. Zadnji put osvježen 22.10.2020.

Ocijenjeno u analizi