Raskrinkavanje.ba

Večernje novosti → TALAS SULUDOG NASILJA U ŠKOLAMA: Osnovac uperio pištolj u druge učenike

07.05.2023
Tekst članka

TALAS suludog nasilja koje se dešavalo u Srbiji proteklih dana prelio se i Makedoniju.

Učenik jedne osnovne škole u Čairu prekjuče je u školu došao sa plastičnim pištoljem, koji je u jednom trenutku uperio u školske drugove, ali ga je na kraju predao.

Makedonska policija potvrdila je da je došlo do incidenta.

  – U prostorijama osnovne škole u nasilju Čair u Skoplju policijski službenici su, u prisustvu roditelja, učiteljice, psihologa i direktora škole obavili službeni razgovor sa maloljetnikom – učenikom škole – po prethodnoj prijavi direktora škole da je izvadio plastični pištolj, igračku, i uperio ga u druge učenike, a zatim ga predao. Obaviješten je dežurni javni tužilac za maloljetnik – rečeno je iz policije.

  To, nažalost, nije jedini incident koji se tog dana dogodio u školama u Sjevernoj Makedoniji.

  U Srednjoj medicinskoj školi “Panče Karagojzov” na jednom od časova primijećena je lista imena, nakon čega je među učenicima vladala strepnja. MUP je naveo da su četiri srednjoškolke objavile prijeteće sadržaje na društvenim mrežama.

  – 5. maja 2023. godine policijski službenici u Skoplju obavili su službeni razgovor sa E. R. (18) i troje maloljetnika starosti 17 godina. Svi su učenici srednje škole u Skoplju, a reagovalo se po prijavi. Zaposleni u školi naveli su da su učenice na društvenoj mreži postavljale sadržaje u kojima se prpleti učeniku koji ide u istu školu i drugim osobama. Obaviješten je javni tužilac i preduzimaju se mjere za rasvjetljavanje slučaja – rekli su iz makedonske policije.

  U oba slučaja uključen je i Centar za socijalni rad.

  Ministarstvo prosvete i nauke obavijestilo je da je počelo konsultacije o kreiranju mjera i dopuni postojećih mehanizama za otkrivanje i prevenciju vršnjačkog nasilja, promjenu pristupa u radu sa đecom asocijalnog ponašanja, radu sa njihovim porodicama i slično, piše Kurir.

  Ministar Jeton Šaćiri imao je sastanak sa akademskim profesorima i stručnjacima iz oblasti pedagogije, psihologije, sociologije, bezbjednosnih nauka sa ciljem da, kako je rekao, razgovaraju o tome šta oni mogu da integrišu u obrazovni sistem Sjeverne Makedonije kako bi spriječili neželjene događaje koji su se dogodili u Srbiji.

  Ministarstvo je ukazalo i na to da postoje imejl adrese na koje đeca i roditelji mogu da prijave vršnjačko nasilje.

   Članak indeksiran 10.05.2023. Zadnji put osvježen 10.05.2023.

   Ocijenjeno u analizi