TEORIJE ZAVJERE: Je li Jugoslaviju vodio Titov polubrat

Izvor/medij: Župski portal
Ocjena: Teorija zavjere
Raskrinkano u: Izmišljeni identiteti Josipa Broza Tita: Od ruskog špijuna, do Hitlerovog školskog druga

Je li Josip Broz Tito bio ruski špijun? Je li Zagorac tog imena poginuo u Prvom svjetskom ratu, pa je njegov identitet preuzeo sovjetski agent? Ova se pitanja pojavljuju u brojnim teorijama zavjere.

Tita jednom vidimo kao austrijskog grofa, drugi put kao poljskog plemića, treći put kao poznavatelja filozofije koji sa lakoćom čita Immanuela Kanta.

Zagovornicima ovih teorija sviranje klavira, vješto plesanje, mačevalačko umijeće ili poznavanje šaha nikako ne idu uz kumrovački rodni list i proletersku mladost Josipa Broza.

Zbog toga neki teoretičari zavjera tvrde da Tito kojeg poznajemo zapravo nije bio Josip Broz, rođen u Kumrovcu 1892., već njegov godinu dana stariji polubrat. Naime, Brozova majka Marija Javeršek, koja je bila Slovenka iz Podsreda, radila je u Beču kao služavka kod bogatog poljskog Židova Samuela Mayer, inače vlasnika tvornice medicinskih proteza. Iz njihove ljubavne veze 7. maja 1891. rodio se sin Josua Ambroz Mayer.

Zahvaljujući svom porijeklu, Josua je odrastao u carskom Beču i školovao se u najboljim školama na bečkome njemačkom jeziku. Završio je glazbenu školu kao odličan pijanista i najbolji izvođač Verdija i Shopena u svom razredu. O njegovom talentu kasnije je svjedočila Zinka Kunc koja je govorila kako je Tito na klaviru pratio njeno pjevanje.

Školovanje je nastavio na Austrijskoj carskoj vojnoj akademiji u Pečuhu (Mađarska) i to u istom razredu kao i budući vođa Trećeg Rajha Adolf Hitler.

Marija Javeršek u međuvremenu se vratila suprugu u Kumrovec. Pravi Josip Broz rodio se 21. maja 1892. Bio je dijete Marije i Franje Broza, seoskog radnika iz Kumrovca.

Josip je bio dječak manjeg uzrasta i umjerenih intelektualnih mogućnosti, pa je nakon četvorogodišnje škole poslat u Sisak na učenje bravarskog zanata. Jedan od njegovih tadašnjiih kolega, Niko Ivšić, tvrdio je da je Broz izgubio prst na mašini.

Poslije rata 1945. kad je Tito došao u Sisak, Ivšić se pred svjedocima rukovao sa njim i rekao: "Ti nisi Josip Broz", jer je Tito s kojim se rukovao imao sve prste.
Poslije toga, OZN-a je Ivšića mučila i na kraju ubila.

Josip Broz mobiliziran je 1914. u austro-ugarsku vojsku i iste godine je poginuo. Tu se, navodno, završava njegov put.

Njegov identitet tada, navodno, preuzima njegov polubrat iz komunističkog podzemlja, Josua Ambroz Mayer koji mijenja ime u Josip Broz Tito. On je taj koji je 1914. u Budimpešti osvojio srebrnu medalju na prvenstvu austro-ugarske vojske u mačevanju, a ne pravi Josip Broz.

Mayer, koji je tada već bio Tito, također je mobiliziran u austro-ugarsku vojsku i poslat na Istočni front, gdje ga Rusi, nakon ranjavanja, zarobljavaju u Bukovini 1915. godine. Proveo je 13 mjeseci u zarobljeništvu, a tijekom tog vremena dobro je naučio ruski. Uspio je pobjeći  1917. poslije čega se pridružuje Internacionalnoj crvenoj armiji u Omsku, gdje je bio više mjeseci, ali bez borbe.

Vjenčao se s Ruskinjom Pelagijom (Pelkom) Belousovom. S njom se 1920. vraća u Kraljevinu Jugoslaviju gdje pristupa Jugoslovenskoj Komunističkoj Partiji i počinje djelovati kao treći sabornik te stranke u jugoslavenskom saboru. Kralj 1921. zabranjuje tu stranku, te Tito djeluje kao ilegalac u podzemlju.

Godine 1934. pristupa Centralnom Komitetu Komunista Jugoslavije, a 1935. se ponovno vraća u Rusiju gdje počinje svoje aktivnosti u Kominterni. Od Ruskinje se razveo 1936.

Kao rođeni Bečanin, Tito nikad nije naučio ispravno govoriti ni hrvatski,  ni srpski jezik. Njegov govor zapravo je bio mješavina poljskog, slovenskog i ruskog s pokojom riječju iz hrvatskoj i srpskog jezika. Kada je nakon Drugog svjetskog rata došao u svoj 'rodni' Kumrovec niko od susjeda i prijatelja nije ga prepoznao, ali su se bojali da bilo što kažu.

Tito je umro u Ljubljani 4. svibnja 1980. godine. Neki svjedoci pričaju da je, dok je ležao u bolnici, buncao na njemačkom s bečkim naglaskom.

Međutim, postoji i jedan problem sa ovim teorijama. Nekoliko rođaka i poznanika, poslije Drugoga svjetskog rata, potvrdilo je pravi Brozov identitet, dok je sve navedene vještine imao prilike usavršiti u austrougarskoj vojsci, gdje je bio sportski prvak.

'Bajke o Titu' naziv je poglavlja nedavno izdate knjige 'Jovanka - žena koja je previše znala' u kojem su opisane sve poznate teorije zavjere. Tamo su opisane oprečne informacije o Titovim borbama u Španjolskoj prema kojoj se tvrdi da je njegov polubrat Josua preuzeo njegov identitet.

Njegove kolege i drugovi iz partije na sudu Kraljevine Jugoslavije neočekivano su priznali da je član masonerije. U korist te teorije spominjali su njegove odlične odnose sa Winston Churchill, pa čak i to da je njegov izvanbračni sin?!

Ta masonska teorija se često isticala zbog Titovih uspjeha sa Nesvrstanima i nevjerovatno dobrih vanjsko-političkih uspjeha što bez masonerije nikad ne bi mogao ostvariti. Često se ističe da je njegov pokop posjetilo najviše najvažnijih svjetskih državnika što je još jedan dokaz da Josip Broz Tito - nije onaj radnik i komunista za kojeg se izdavao.

Članak indeksiran 03. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me