TETOVAŽA / EU zabranila tetoviranje u boji, a Kina tetoviranim nogometašima zabranila igranje u svojim klubovima i reprezentaciji.

Izvor/medij: Šibenik News
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Tetovaže u boji nisu zabranjene u Evropskoj uniji

Europska unija uvela je s prvim danima 2022. godine još jednu zabranu – zabranila je tetoviranje u boji odnosno uporabu tinte u boji.

 To znači da je u EU od sada moguće samo crno-bijelo tetoviranje. Razlog? Tinte za tetoviranje u boji mogu biti kancerogene. Sve boje za tetovažu u EU zabranjene su još 2020. godine, ali je odluka stupila na snagu tek sada. Točnije rečeno nisu zabranjene tinte za tetoviranje u boji kao takve nego su zabranjene kemikalije koje sadržavaju, a među njima su primjerice i konzervansi. Ova, po mnogima, kontraverzna i besmislena odluka vremenski se preklopila s još neobičnijom odlukom Kine. Naime ta je država zabranila tetoviranim nogometašima igranje u svojim klubovima i u reprezentaciji. Razlog? Nogometaši moraju biti uzorni i moraju davati osobni primjer odgovornog društvenog ponašanja. Pravni stručnjaci smatraju da su ove odluke neodržive jer zadiru u temeljna ljudska prava.

Članak indeksiran 17. 01. 2022 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me