THE SUN: Zbog podpore Ukrajini, Rusija je zaprijetila da će Britaniju izbrisati sa zemlje – nuklearnim projektilom Sarmat

Izvor/medij: Croativ
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Probno testiranje rakete Sarmat II i medijske manipulacije

-Poznati ruski TV voditelj zaprijetio je da će Rusija upotrijebiti nuklearni raketni sustav Sarmat da zbriše Britaniju s lica zemlje zbog podrške Ukrajini, piše The Sun.

Apokaliptična raketa RS-28 Sarmat sposobna je postići brzinu od preko 17.700 kilometara na sat i nositi 15 bojevih glava.

Sa samo jednim pogotkom, ovaj projektil može potpuno opustošiti područje veličine Ujedinjenog Kraljevstva.

U jezivom upozorenju, pro-Putinov TV voditelj Vladimir Solovjov zaprijetio je da će Britaniju izbrisati s lica zemlje ovim strašnim oružjem.

Kako se pokazalo, za jednu Veliku Britaniju dovoljan je jedan Sarmat, rekao je Solovjev.

Voditelj koji djeluje kao Putinov glasnogovornik na jednom od TV kanala pod kontrolom Kremlja rekao je da je Velika Britanija bila “nešto prilično nepristojna” u pogledu britanske pomoći Ukrajini.

Rusija je već zaprijetila udarom na vojna postrojenja u Ujedinjenom Kraljevstvu u vezi s činjenicom da šalje oružje Ukrajini.

Zapadne zemlje u Ukrajinu šalju humanitarnu pomoć, oružje i vojnu opremu, ali do sada su odbijale slati tamo svoje vojnike ili stvoriti zonu zabranjenog leta.

Britanija opskrbljuje Ukrajinu protuoklopnim oružjem i protuzračnim raketnim sustavima i planira tamo poslati oklopne transportere Stormer kako bi pomogli Ukrajini u njezinoj borbi protiv Rusije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da bi Moskva mogla dopustiti napade na zemlje članice NATO-a. Ministarstvo je optužilo savez za “dolivanje ulja na vatru” i upumpavanje oružja u Ukrajinu.

U intervjuu Solovjevu, šef ruske svemirske agencije Roscosmos Dmitrij Rogozin, koji je također bliski Putinov suradnik, rekao je da će “Rusija imati ukupno 46 strateških borbenih sustava u Sarmatiji”.

 

“Sve ide po planu”, dodao je Rogozin.

Putin je razvoj ovog novog raketnog sustava – koji je uspješno testiran u travnju – nazvao “velikim, značajnim događajem” za rusku obrambenu industriju.

Pohvalio se da će rakete Sarmat “misliti na one koji su poludjeli po vrućini, agresivnom retorikom pokušavajući ugroziti našu zemlju”.

“Novi kompleks je sposoban nadvladati sva moderna sredstva proturaketne obrane”, nastavio je Putin.

“Sličnoga u svijetu nema i neće ih biti još dugo.

 

Vjeruje se da ova interkontinentalna balistička raketa ima najveći domet među postojećim projektilima.

U travnju je Rusija uspješno pokrenula probno lansiranje Sarmata. Video snimci ovih testova pokazuju ovu divovsku raketu koja izbija iz podzemnog rudnika, obavijena oblacima plamena.

Preletio je gotovo cijelu Rusiju – dakle 5800 kilometara – za samo 15 minuta, što je izazvalo zadovoljan osmijeh na Putinovu licu.

Tada je, prema izvorima u ruskom Ministarstvu obrane, raketa stigla u zadano područje na poligon Kura na poluotoku Kamčatka.

Bojne glave rakete Sarmat sposobne su se odvojiti od glavnine od 100 tona i zatim nadzvučnom brzinom letjeti prema svojim ciljevima.

 

Ove bojeve glave su 1000 puta snažnije od bombi koje su Sjedinjene Države bacile na japansku Hirošimu i Nagasaki tijekom Drugog svjetskog rata.

U međuvremenu, ruski ministar vanjskih poslova nedavno je upozorio da već postoji “stvarna” opasnost od nuklearnog svjetskog rata te da su britansko i NATO oružje već “legitimne mete” u Ukrajini.

Sergej Lavrov je rekao da je rizik od početka trećeg svjetskog rata sada prilično značajan, dodajući da Zapad zapravo vodi posrednički rat protiv Moskve uz pomoć Kijeva.

Lavrov je optužio snage NATO-a za “dolijevanje ulja na vatru” i “pumpanje Ukrajine oružjem”.

U intervjuu za ruske novinske agencije, Lavrov je rekao: “Ovo je naš principijelan stav, od njega polazimo.”

 

“Sada su rizici vrlo, vrlo značajni.

“Stvarno ne bih volio da se ovi rizici umjetno napuhavaju, a mnogo je onih koji ih žele. Opasnost je ozbiljna, stvarna, ne može se podcijeniti.

Lavrov je optužio Zapad da namjerno pokušava iscrpiti rusku vojsku i lišiti je mogućnosti vođenja rata. Ministar je taj potez nazvao “iluzijom”. (Mediji)

Članak indeksiran 15. 06. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me