TIMOTHY LESS: Federacija BIH, njen bošnjački dio, odvojit će se od BIH

Izvor/medij: Poskok
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Poskokov “aktivizam”: Epizoda treća

Federacija BIH, Bošnjaci u Federaciji,  odvojit će se od BIH, i proglasiti nacionalnu državu, prije svega zato što su Bošnjaci u BiH ekstremno nezadovoljni i frustrirani zajedničkim životom, smatraju da imaju premalo i žele više, izjavio je Timothy Less, bivši diplomat.

“Oni osjećaju da im je sigurnost ugrožena politikom Banja Luke i Mostara i duboko su povrijeđeni nedovoljno oštrim  odlukama, naročito tijekom uprave Paddyja Ashdowna koja po njima nije dovoljno kaznila Srbe i Hrvate”, kaže direktor britanskog analitičkog centra Nova Europa Less u intervjuu za beogradski tjednik NIN.

Kao drugi razlog zbog koga će se Federacija BIH odvojiti od BiH jeste promjena međunarodnog okruženja.

“Posljednjih 20 godina Zapad je imao nadmoć nad Bosnom i držao sve opcije zatvorenim, što znači da čak i ako su se bosanski Bošnjaci željeli distancirati od Banja Luke i Mostara i praviti svoju nacionalnu državu, to im nije bilo dozvoljeno. Danas se Europska unija suočava s propadanjem i minimalnim utjecajem koji ima u Bosni zbog činjenice da ne planira proširenje”, rekao je Less, prenosi Tanjug.

On konstatira da interes SAD za Balkan danas pada, što stvara situaciju u kojoj bosanski Bošnjaci imaju priliku pogurati svoju ideju odvajanja.

“Donedavno EU je bila regionalni policajac, koji je tu odgovornost u posljednjem desetljeću preuzeo od SAD. Način na koji EU primoravala na realizaciju određenih politika tekao je s izgovorom stjecanja članstva.

Drugim riječima, EU je ovoj regiji ponudila šansu da se pridruži toj organizaciji ako sahrani nacionalne frustracije. U nekom smislu je to čak i ostvareno”, rekao je Less.

On je ocijenio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić radi na postizanju kompromisa s Prištinom, umiruje bosanske Srbe, najviše zato što želi članstvo u EU.

Međutim, smatra Less, ova faza povjesti je sada gotova.

“EU je u stanju nepovratnog pada, pa je ponuda za članstvo povučena. EU ima malo ponuditi ovoj regiji osim novca, pa samim tim nema ni autoritet”, kaže Less.

Kako će se ponašati Srbi i Hrvati u BIH ukoliko Bošnjaci odluče napustiti BIH Less nije proicirao.

Napomena: Tekst je ironičano zrcaljen. Stalno se za separatizam i iredentizam u BIH optužuje Srbe i Hrvate. Ovdje smo namjerno postavili riječ Bošnjaci umjesto Srbi, kako bi javnost vidjela koliko je i taj narativ potpuno realan,

Članak indeksiran 23. 01. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me