Poskokov “aktivizam”: Epizoda treća

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

“Raskrinkavanje” je već u nekoliko navrata pisalo o potpuno novoj vrsti lažnih vijesti koje je „patentirao“ hercegovački portal “Poskok”. Naime, objavljivanje lažnih vijesti sa zaključnim komentarom da je, tobože, riječ o „aktivističkoj intervenciji“, nije dovoljno: lažna vijest je lažna vijest.

Ocijenjeni članci
Poskok Lažna vijest;

Intervju Timothy Lessa, bivšeg birtanskog diplomate u Bosni i Hercegovini, koji je danas profesionalni lobista, objavljen prvobitno u beogradskom NIN-u, u kojem najavljuje otcjepljenje bh. entiteta Republika Srpska, uzburkao je duhove u dijelu ovdašnje javnost. Štaviše, nije ovo prvi put da Less zagovara ili otcjepljenje RS ili podjelu Bosne i Hercegovine. Prvi takav prijedlog je objavio u decembru 2016. u američkom vanjskopolitičkom časopisu “Foreign Affairs”. Članak je u akademskoj i „policy“ zajednici dočekan kao diletantski i opasan prijedlog.

“Poskok” je Lessov intervju, u kojem je vrlo eksplicitno izjavio kako će se entitet RS otcijepiti, „aktivističkom intervencijom“, pretvorio u lažnu vijest sa sljedećim naslovom:

TIMOTHY LESS: Federacija BIH, njen bošnjački dio, odvojit će se od BIH.
Federacija BIH, Bošnjaci u Federaciji,  odvojit će se od BIH, i proglasiti nacionalnu državu, prije svega zato što su Bošnjaci u BiH ekstremno nezadovoljni i frustrirani zajedničkim životom, smatraju da imaju premalo i žele više, izjavio je Timothy Less, bivši diplomat.

Dok originalna verzija izgleda ovako:

RS će se odvojiti od BiH, prije svega zato što su Srbi u BiH ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom. Srbi se osjećaju ugroženi politikom Sarajeva prema njima i duboko su povrijeđeni nametnutim odlukama, posebice tijekom uprave Paddyja Ashdoowna koji ih je dodatno ‘odvojio’ od BiH.

Još jednan originalni citat iz Lessovog intervjua glasi:

U proteklih dvadesetak godina Zapad je imao nadmoć nad BiH, držao je sve pod kontrolom. To znači da, čak i da su se Srbi htjeli distancirati od BiH, to im nije bilo dopušteno. Međutim, danas se Europska unija suočava s mnoštvom problema i njezin utjecaj na BiH je sveden na minimum jer se ne namjerava proširiti.

A evo kako je to predstavilo uredništvo “Poskoka”:

Posljednjih 20 godina Zapad je imao nadmoć nad Bosnom i držao sve opcije zatvorenim, što znači da čak i ako su se bosanski Bošnjaci željeli distancirati od Banja Luke i Mostara i praviti svoju nacionalnu državu, to im nije bilo dozvoljeno. Danas se Europska unija suočava s propadanjem i minimalnim utjecajem koji ima u Bosni zbog činjenice da ne planira proširenje.

Na kraju članka na portalu “Poskok” navedeno je kako je u pitanju “aktivistička intervencija”.

Napomena: Tekst je ironičano zrcaljen. Stalno se za separatizam i iredentizam u BIH optužuje Srbe i Hrvate. Ovdje smo namjerno postavili riječ Bošnjaci umjesto Srbi, kako bi javnost vidjela koliko je i taj narativ potpuno realan.

Riječ je dakle o potpunoj izmišljotini. Međutim, ovo nije prvi takav slučaj. “Poskokove „aktivističke intervencije“ u činjenice” naslov je analize koju smo objavili u avgustu 2018. godine. Tada je “Poskok” izmislio dijelove intervjua Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH, te Marinka Čavare, predsjednika Feceracije BiH. Druga analiza  “Poskok: Od "aktivističkih intervencija" do lažnih vijesti” tematizira “aktivističku intervenciju” vezanu za nepostojeću reakciju Centralne izborne komisije.

Kao i u ranijim slučajevima o kojima je “Raskrinkavanje” pisalo, kada su potpuno izmišljene izjave potom prenesene u cijelom nizu medija u BiH, i ovakve „intervencije“ ne izvrću ruglu samo novinarsku profesiju, nego od istine prave laž.  Opaska na kraju članka, koja govori kako je riječ o „aktivističkoj intervenciji“ je potpuno nebitna sa stanovišta posljedica.

Zbog izmišljanja izjava u prenesenom članku, koje u originalnom intervju ne postoje, ovaj članak dobija ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 23. 01. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Eiffelov toranj nije vidljiv iz Londona

Na popularnoj društvenoj mreži TikTok objavljen je video u kojem se tvrdi d...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne, Željko Komšić nije pozitivan na virus SARS-CoV-2, niti je prebolio infekciju ovim virusom

Portal "Bljesak" je prije dva dana objavio da je Željko Komšić tajno prebol...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Greška Demantirano
Lažna vijest
Li Wenliang nije predložio da se COVID-19 liječi čajem

Nova viralna poruka govori da je Li Wenliang, nedavno preminuli doktor koji...

Lažna vijest Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me