Poskokov “aktivizam”: Epizoda treća

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

“Raskrinkavanje” je već u nekoliko navrata pisalo o potpuno novoj vrsti lažnih vijesti koje je „patentirao“ hercegovački portal “Poskok”. Naime, objavljivanje lažnih vijesti sa zaključnim komentarom da je, tobože, riječ o „aktivističkoj intervenciji“, nije dovoljno: lažna vijest je lažna vijest.

Ocijenjeni članci
Poskok Lažna vijest;

Intervju Timothy Lessa, bivšeg birtanskog diplomate u Bosni i Hercegovini, koji je danas profesionalni lobista, objavljen prvobitno u beogradskom NIN-u, u kojem najavljuje otcjepljenje bh. entiteta Republika Srpska, uzburkao je duhove u dijelu ovdašnje javnost. Štaviše, nije ovo prvi put da Less zagovara ili otcjepljenje RS ili podjelu Bosne i Hercegovine. Prvi takav prijedlog je objavio u decembru 2016. u američkom vanjskopolitičkom časopisu “Foreign Affairs”. Članak je u akademskoj i „policy“ zajednici dočekan kao diletantski i opasan prijedlog.

“Poskok” je Lessov intervju, u kojem je vrlo eksplicitno izjavio kako će se entitet RS otcijepiti, „aktivističkom intervencijom“, pretvorio u lažnu vijest sa sljedećim naslovom:

TIMOTHY LESS: Federacija BIH, njen bošnjački dio, odvojit će se od BIH.
Federacija BIH, Bošnjaci u Federaciji,  odvojit će se od BIH, i proglasiti nacionalnu državu, prije svega zato što su Bošnjaci u BiH ekstremno nezadovoljni i frustrirani zajedničkim životom, smatraju da imaju premalo i žele više, izjavio je Timothy Less, bivši diplomat.

Dok originalna verzija izgleda ovako:

RS će se odvojiti od BiH, prije svega zato što su Srbi u BiH ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom. Srbi se osjećaju ugroženi politikom Sarajeva prema njima i duboko su povrijeđeni nametnutim odlukama, posebice tijekom uprave Paddyja Ashdoowna koji ih je dodatno ‘odvojio’ od BiH.

Još jednan originalni citat iz Lessovog intervjua glasi:

U proteklih dvadesetak godina Zapad je imao nadmoć nad BiH, držao je sve pod kontrolom. To znači da, čak i da su se Srbi htjeli distancirati od BiH, to im nije bilo dopušteno. Međutim, danas se Europska unija suočava s mnoštvom problema i njezin utjecaj na BiH je sveden na minimum jer se ne namjerava proširiti.

A evo kako je to predstavilo uredništvo “Poskoka”:

Posljednjih 20 godina Zapad je imao nadmoć nad Bosnom i držao sve opcije zatvorenim, što znači da čak i ako su se bosanski Bošnjaci željeli distancirati od Banja Luke i Mostara i praviti svoju nacionalnu državu, to im nije bilo dozvoljeno. Danas se Europska unija suočava s propadanjem i minimalnim utjecajem koji ima u Bosni zbog činjenice da ne planira proširenje.

Na kraju članka na portalu “Poskok” navedeno je kako je u pitanju “aktivistička intervencija”.

Napomena: Tekst je ironičano zrcaljen. Stalno se za separatizam i iredentizam u BIH optužuje Srbe i Hrvate. Ovdje smo namjerno postavili riječ Bošnjaci umjesto Srbi, kako bi javnost vidjela koliko je i taj narativ potpuno realan.

Riječ je dakle o potpunoj izmišljotini. Međutim, ovo nije prvi takav slučaj. “Poskokove „aktivističke intervencije“ u činjenice” naslov je analize koju smo objavili u avgustu 2018. godine. Tada je “Poskok” izmislio dijelove intervjua Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH, te Marinka Čavare, predsjednika Feceracije BiH. Druga analiza  “Poskok: Od "aktivističkih intervencija" do lažnih vijesti” tematizira “aktivističku intervenciju” vezanu za nepostojeću reakciju Centralne izborne komisije.

Kao i u ranijim slučajevima o kojima je “Raskrinkavanje” pisalo, kada su potpuno izmišljene izjave potom prenesene u cijelom nizu medija u BiH, i ovakve „intervencije“ ne izvrću ruglu samo novinarsku profesiju, nego od istine prave laž.  Opaska na kraju članka, koja govori kako je riječ o „aktivističkoj intervenciji“ je potpuno nebitna sa stanovišta posljedica.

Zbog izmišljanja izjava u prenesenom članku, koje u originalnom intervju ne postoje, ovaj članak dobija ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 23. 01. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me