Tito kog znamo zapravo nije bio Tito, već neko drugi: Slovenački profesor po fizionomiji dokazuje svoju teoriju

Izvor/medij: Istok rs
Ocjena: Teorija zavjere
Raskrinkano u: Izmišljeni identiteti Josipa Broza Tita: Od ruskog špijuna, do Hitlerovog školskog druga

U policijskog kartoteci Josipa Broza pisalo je “Imade brazgotinu na kažiprstu…”. Dedijer u radnoj biografiji opisuje prvi susret sa Titom, prvo je primjetio da je visok čovjek i da mu nešto fali na kažiprstu.

Profesor Univerziteta u Ljubljani i član Evropske akademije nauke i umjetnosti Boštjan Marko Turk tvrdi da se na osnovu fotografija Josipa Broza Tita iz mladosti i onih snimljenih kasnije može utvrditi da nije riječ o istoj osobi!

Turk je u emisiji “Moja Hrvatska” na Laudato TV-u 2. juna govorio o dokazima prema kojima Josip Broz nije ista ličnost onoj koju smo kasnije znali kao “Tito”.

– Odmah sam uočio da između bravara Josipa Broza i Tita nešto fali. Uzeo sam karaktere fizionomije, kakav je bio u licu, polazište mi je bila policijska kartoteka iz bombaškog procesa 1928. godine. Uporedio sam taj portret Josipa Broza iz 1928. da jednim od prvih Brozovih portreta kada je postao Tito. Između prve i druge fotografije prošlo je nekih 14-15 godina, ne više. Ako uzmete resice ušiju vidjećete da Tito ima izrazite, snažne resice, Josip Broz slabe. Broz ima izrazite izbočine na lobanji, Tito je bez izbočina. Meni ove fotrografije uopšte ne ukazuju da je to ista ličnost, već su dvije različite ličnosti. To su stvari koje čovjek ne može da sakrije – kaže Turk.

On, dalje, tvrdi da se i na osnovu visine bravara Broza i Tita može uočiti drastična razlika.

– Josip Broz je bio visok čovjek, Tito nizak. Vidite na fotografiji da je Tito niži od svih sa kojima je sarađivao. Ako, pak, uzmemo fotografiju bravara Josipa Broza, vidimo da je viši od svih sa kojima je tada radio. To je uočila i CIA već u pedesetim godinama. Tokom 1978. godine neko je pravio izvještaj o Titovom načinu govora. Pitao sam prijatelje stručnjake, on nije govorio jezikom svog roda, hrvatske Zagore, nego je govorio nešto između poljskog, ruskog i ukrajinskog, a tako kaže i analiza CIA – navodi Turk, dodajući i da je kod Broza postojala i jedna očigledna tjelesna “oznaka” koju Tito nije imao.

U policijskog kartoteci Josipa Broza pisalo je “Imade brazgotinu na kažiprstu…”. Dedijer u radnoj biografiji opisuje prvi susret sa Titom, prvo je primjetio da je visok čovjek i da mu nešto fali na kažiprstu. Ali samo u prvoj verziji, ostale verzije su iste, sem ovog detalja. Kada je francuski nobelovac i ministar u De Golovoj vladi Andre Marlo vidio Tita, rekao je: “Pa, to nije ista osoba s kojom sam ja ratovao u građanskom ratu!” – navodi Boštjan Marko Turk.

Članak indeksiran 03. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me