Tko je sutkinja koja je htjela osloboditi Mladića?

Izvor/medij: Dnevnik.ba
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Niti je tačno da bi sutkinja Nyambe “oslobodila” Mladića, niti da je izdvojila mišljenje po svim tačkama

Prisca Matimba Nyambe jedina je imala suprotno mišljenje u žalbenom postupku ratnom zločincu Ratku Mladiću. Isto je napravila i u slučaju Mladićevog pomoćnika, zločinca Zdravka Tolimira

Ratko Mladić, ratni zločinac i krvolok, ostaje doživotno u zatvoru. Potvrdili su mu presudu i krivnju za najteže ratne zločine u Europi od Drugog svjetskog rata, uključujući genocid. 

Žalbenim vijećem predsjedavala je sutkinja Prisca Matimba Nyambe iz Zambije. Ona je i jedina imala suprotno mišljenje od ostalih članova Vijeća koje je potvrdilo Mladiću doživotni zatvor, piše 24sata.hr.

U izdvojenom mišljenju navela je da bi se Ratku Mladiću trebalo ponoviti suđenje pred drugim sudskim vijećem.

Jedina imala suprotno mišljenje

Sutkinju je pohvalio i sin ratnog zločinca Ratka Mladića, Darko Mladić, koji je rekao da je jedina imala hrabrosti reći 'sve ste radili pogrešno' i 'ovo nisu te činjenice'.

- Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog vijeća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostupanjskim vijećem po svim točkama optužnice izuzev točke 6, uzimanje taoca u udruženom zločinačkom pothvatu - navela je sutkinja u izdvojenom mišljenju na 60 strana.

Sutkinja: Stanovnici su htjeli sami otići?!

Dodala je kako je ratni zločinac Ratko Mladić u žalbi zadovoljio visoke standarde i ukazao na glavne greške Pretresnog vijeća i dodala da bi mu usvojila sve žalbe.

U obrani ratnog zločinca pozivala se na navodnu ograničenost vremena, a s obzirom da radi na daljinu, u svom izdvojenom mišljenju bavila se samo najgrubljim greškama Pretresnog vijeća.

Ne slaže se sa stavom da je među pojedincima u snagama Srba i rukovodstvom RS-a postojao udruženi zločinački pothvat prisilnog uklanjanja stanovništva, tvrdila je da je stanovništvo samo htjelo otići?!

Negirala genocid, zločine, dokaze...

Zanemarila je okolnosti genocida i navela da je stanovništvo enklava željelo otići i da je uz pomoć Armije RBiH i RS dogovoren sporazum o evakuaciji ljudi iz ratnog razloga nužde.

- Ne mogu zaključiti da je bilo kakvo prisilno premještanje doprinijelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Isto tako ne mogu zaključiti na osnovu ukupnih dokaza da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage Srba s traženom posebnom namjerom - napisala je Niambe u izdvojenom mišljenju.

Tko je sutkinja koja bi oslobodila ratnog zločinca, koljača i krvoloka Ratka Mladića?

Prisca Matimba Nyambe rodila se 31. prosinca 1951. u Zambiji.

Od 2006. godine je sutkinja Visokog suda u Zambiji, a od 2011. radi na Međunarodnom sudu. U životopisu joj piše da tečno govori engleski, u što mnoge nije uvjerila, ako ste slušali čitanje presude. Kako je uopće došla do predsjedavajućeg mjesta petočlanim Žalbenim vijećem u slučaju najgoreg zločinca kojeg je Europa vidjela od Drugog svjetskog rata?

Za to se treba malo vratiti unatrag.

Francuski sudac Jean Claude Antonetti, poznat po skandaloznoj oslobađajućoj presudi ratnom zločincu i huškaču Vojislavu Šešelju, prihvatio je zahtjev Mladićeve obrane da se iz žalbenog postupka isključi troje sudaca zbog pristranosti.

Antonetti se i jedini složio s mišljenjem sutkinje Nyambe u prvostupanjskoj presudi ratnom zločincu Zdravku Tolimiru, Mladićevom pomoćniku.

Sutkinja Nyambe smatrala je da ratni zločinac Tolimir treba biti oslobođen svih točaka optužnice za genocid u Srebrenici.

Upravo ju je sudac Antonetti postavio za predsjedavajuću Žalbenog vijeća u slučaju ratnog zločinca Mladića.

U svojim izdvojenim mišljenjima u slučajevima ratnih zločinaca Tolimira i Mladića negirala je genocid, zločine i istrebljenje, prisilno premještanje civila, postojanje dokaza, izjava svjedoka, agresije na BiH...

Dnevnik.ba

Članak indeksiran 15. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me