Raskrinkavanje.ba

Jutarnji glasnik → Tomina nova koalicija uzima i vlasti i opoziciji glasač

07.02.2018
Tekst članka

Nova koalicija na pomolu? Toma, Velja i Saša Mirković prave novu stranku?!

Tomina nova koalicija uzima i vlasti i opoziciji glasače

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić vraća se u politiku, kažu neki pouzdani izvori iz okruženja bivšeg predsednika Srbije!

Nakon duže pauze, Tomislav Nikolić je prelomio i rešio da se vrati u politiku. Kako saznaje Gerila, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić je okupio izvestan broj pristalica i simpatizera Srpske napredne stranke s kojima će oformiti novu stranku, treću po redu u njegovom bogatom političkom opusu. Ovoj političkoj partiji će se, po svoj prilici, priključiti i Velimir Ilić, bivši ministar za kapitalne investicije, građevinu i urbanizam kao i Saša Mirković, poznati producent i političar, predsednik pokreta Cela Srbija.

Izvori tvrde da će se toj novoj partiji kasnije pridružiti i gradonačelnik Kragujevca, sin Tomislava Nikolića, Radomir Nikolić, sa svojim pristalicama iz Šumadije.

S obzirom na politički domet i prethodni politički angažman ovih političara, pretpostavlja se da će nova stranka biti patriotska, rusofilska i regionalnog karaktera, slično politici Milana Stamatovića i njegove partije Zdrava Srbija.

Srbijanska partija (SP) kako već unapred u šali nazivaju radnim nazivom ovu partiju, mogla bi uzeti veliki deo kolača i vlasti ali možda još i više opoziciji, pre svega pokretu Dveri Boška Obradovića i Narodnoj stranci Vuka Jeremića.

No, na duže staze, zbog svog uporišta na lokalu, Srbijanska partija bi mogla postati ozbiljna alternativa vladajućoj koaliciji i naročito Srpskoj naprednoj stranci.

Tu je nastala nova koalicija?

Da podsetimo bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić nedavno 24. maja je u Blicu prozvan da je najskuplji srpski neradnik. U tekstu se navodi da je potrošio već 750.000 evra iz budžeta, a da građani nisu imali ništa od Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom i da Tomislav Nikolić javnosti ne polaže račune ni kako se troši novac građana Srbije ni koji su rezultati njegovog rada.

Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom dobila je prostorije u centru Beograda, budžet od 38,4 miliona dinara za drugu polovinu 2017, oko 50 miliona dinara u 2018. i ukupno 30 radnih mesta. Preračunato u evre budžet koji im je na raspolaganju za prošlu i ovu godinu iznosi ukupno oko 750.000 evra. Javnost nema uvida na koji način se taj novac troši, niti su objavljeni do sada bilo kakvi podaci o tome ili finansijki izveštaji radi kancelarije.

 

Ostaje i nepoznato šta je urađeno u tom periodu i kakvi su rezultati ostvareni u saradnji Rusijom i Kinom. U medijima je objavljeno nekoliko saopštenja o njegovim odlsacima u Peking i Moskvu, gde se sretao sa tamošnjim zvaničnicima i učestvovao na nekim seminarima.
Ne zna se i na šta je konkretno kancelarija Nikolića trošila novac poreskih obveznika. Zahvaljujući Zakonu o budžetu, poznato je samo da se za plate zaposlenih u 2018. izdvaja 22 miliona dinara, a za osiguranje 13 miliona.

Zanimljivo je da ni Savet ni Kancelarija nemaju sajt, da nigde nije objavljena ni njihova zvanična mejl adresa, niti brojevi telefona, mada se slični podaci o drugim kancelarijama i upravama mogu naći na sajtu Vlade Srbije.

Da nije ogromne table koja se nalazi na impozantnoj zgradi u Vasinoj ulici u centru prestonice, ne bi znali ni gde se nalaze prostorije Kancelarije.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije kaže za „Blic“ da se od prvog dana nametnuo utisak da je Savet za saradnju sa Rusijom i Kinom izmišljen kao politička latifundija za Tomislava Nikolića.  Data mu jedna politička funkcija da bi bio koristan i srećan, a država tako nešto ne bi smela da dozvoli. Treba videti da li od toga Srbija ima ikakve koristi ili možda čak i štete – navodi Minić.

Članak indeksiran 30.07.2018. Zadnji put osvježen 30.07.2018.

Ocijenjeno u analizi