Raskrinkavanje.ba

Soeurs Magazine → TOP 10 PRIRODNIH FENOMENA U BiH ZA POSJETITI TOKOM VIKENDA

29.05.2021
Tekst članka

Bosna i Hercegovina je remek djelo prirode koje ostavlja bez daha. Ovih 10 prirodnih fenomena oduševiti će svakoga i idealna su mjesta za posjetiti tokom vikenda

Svako ko je posjetio Bosnu i Hercegovinu zna da je to zemlja predivnih planina, čistih rijeka, jezera, šuma i livada. Bosna i Hercegovina ima neke od najljepših prirodnih mjesta u Europi. Od smaragdno zelenih rijeka do osmanske arhitekture, ova balkanska zemlja ima sve i trebala bi biti jedno od mjesta koje treba posjetiti barem jednom u životu. Putovanje u BiH ronjenje je u burnu historiju Balkana kroz netaknutu prirodu koja oduzima dah.

BiH krije mnoge prirodne fenomene, neobjašnjiva djela prirode koja oduševljavaju svakog posjetitelja i za koja je teško povjerovati da su nastala prirodnim putem. Nešto što smo mislili da postoji samo u egzotičnim zemljama, nadohvat nam je ruku, poput neobjašnjivih kamenih kugli u Zavidovićima, ili pješčanih piramida u Foči. Donosimo top 10 prirodnih fenomena koje možete posjetiti tokom vikenda.

1. Hajdučka vrata na planini Čvrsnica

 

 



Na istočnom dijelu planine Čvrsnice, na 2000m nv, nalaze se Hajdučka vrata koja predstavljaju prirodni fenomen stvaran vjekovima. To je zapravo karakteristični prsten u stijeni, a nalazi se na rubu kanjona Dive Grabovice.
"Odmetnici, u narodu zvani hajduci, prolazili bi kroz ovaj kameni krug vjerujući da ih prolaskom kroz njega ne mogu stići nepravda, metak, a ni zakon. Po tome ih nazvaše Hajdučka vrata"
.
.
.
#cvrsnica #hajduckavrata #divagrabovica #canyon #ring #rocks #nature #nature_perfection #naturegeography #naturephoto #naturebeauty #mountains #mountainlovers #mountainsarecalling #view #amazingplaces #mountainaddict #mountainnering #addicted #happiness #love #outdoors #outdooradventures #neverstopexploring #exploremountain #adventuregirl #enjoythelittlethings #enjoythemoment #sunnyday #positivevibes

view all 17 comments

Add a comment...Instagram

Kada pomislimo na planinu Čvrsnicu obično prvo pomislimo na Hajdučka vrata. To je geomorfološki spomenik prirode i jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje. Hajdučka se vrata nalaze na 2000 metara nadmorske visine iznad kanjona Dive Grabovice na istočnom dijelu Čvrsnice To je kameni prsten (otvor) u stijeni, promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. To je omiljena destinacija planinara i svih onih koji uživati u neponovljivom pogledu.

2. Bobijaško oko kod Sanskog Mosta

 

Instagram post shared by @nikolinakljujic

 

 

Bobijaško oko zanimljiv je kraški fenomen smješten podno brda Bobija, na širem području Lušci Palanke, mjesta udaljenog dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta. U dnu velike i prostrane kraške uvale nalazi se malo jezero, čija veličina ovisi od godišnjeg doba i kišnih padavina. Mještani kažu kako čitav prostor, kada se posmatra s obližnjih uzvišenja, izgleda kao veliko oko, po čemu je i dobio naziv. Zanimljivo je da je prije nekoliko godina Bobijaško oko posjetila grupa engleskih ronilaca speleologa koji su istražili oko stotinu metara podzemnih vodenih labirinata i tada je potvrđeno kako u njegovim dubinama živi čovječja ribica, endemski vodozemac iz prahistorije koji je opstao samo u potpuno čistim i mračnim vodama.

3. Kameni most kod Krupe

 

Instagram post shared by @ljepote_srpske_

 



Kameni most 🍀

Da li ste znali da ovaj most zovu još i Djevojački?

Po legendi, jedna je djevojka zbog neuzvraćene ljubavi skočila sa ovog mosta, te je zato dobio naziv Djevojački most.

Da li volite legende? 🕊️

📸: @andjela.pejic

#ljepotesrpske

#republikasrpska #bosnaihercegovina #bosniaandherzegovina #putujupoznaj #putuj387 #kamenimost #banjaluka #banjalukacity #krupanavrbasu #seesrpska #exploresrpska #naturephotography #slikeprirode #traveller #travelgram #travelph #travelphotography #likeforlikes #like4likes #liketime #okosvijeta #putovanja

view all 8 comments

Add a comment...Instagram

Kameni most koji su prirodne sile vremenom “isklesale” u stijenju u blizini banjalučkog mjesta Krupa na Vrbasu postao je prava Meka za domaće i strane turiste. Dužina mosta iznosi više od 70 metara, visina unutrašnjeg većeg otvora je 22, a širina 13 metara, te je Kameni most najveća prerast, koju uglavnom nalazimo u klisurama rijeka ili na njihovim kanjonskim stranama. Moguće je popeti se stazom na sam vrh Kamenog mosta, odakle se pruža prelijep pogled na kanjon Vrbasa i Krupu na Vrbasu. Lokalno stanovništvo most naziva Djevojački, a legenda kaže da je jedna djevojka skočila u smrt s njega zbog neuzvraćene ljubavi.

4. Dabarska pećina kod Sanskog Mosta

 

 

view all comments

Add a comment...Instagram

Zbog svoje jedinstvenosti ova pećina je uvrštena u listu nacionalnih i prirodnih spomenika Bosne i Hercegovine i pod zaštitom je države. Njen značaj je višestruk i ogleda se u nekoliko aspekata: hidrološkom, biološkom, arheološkom i turističkom. Dabarska pećina se nalazi na prostoru općine Sanski Most, Bosna i Hercegovina. Smještena je uz izvor rječice Dabar u istoimenom selu. Pećina je neistražena i niko pouzdano ne zna koliko je duga i duboka. Pri samom ulasku u pećinu otvara se ogromni unutrašnji prostor, a što se ide dalje u njenu utrobu, nailazi se na vodu čija su jezerca obilnija za vrijeme kišnih i snježnih perioda. Arheološkim istraživanjima došlo se do saznanja da je pećina nastanjivana u prahistoriji, obzirom da su pronađeni predmeti koje su u svakodnevnom životu koristili naši preci.

5. Vrtače Bosanski Petrovac

PHOTO: (Nezavisne novine)

PHOTO: (Nezavisne novine)

Zanimljiv prirodni fenomen u vidu kraških vrtača, koje su gusto načičkane jedna uz drugu, prisutan je na širem području Bravskog polja, u blizini istoimenog sela udaljenog nekoliko kilometara od Bosanskog Petrovca, te i dan-danas privlači pažnju prolaznika i posjetilaca, iako nije dio turističke ponude. Prizor prirodnih udubljenja koja podsjećaju na pčelinje saće prostire se koliko ljudsko oko doseže, svjedoči o čarobnoj ruci prirode i svakoga ostavlja bez daha. Radi se o jednom od morfoloških oblika čiji promjer može biti od nekoliko do preko stotinu metara, a njihova dubina često doseže i do desetak metara.

6. Pješčane piramide kod Foče

 


 

Na devetom kilometru starog puta Foča – Miljevina – Sarajevo, u mjestu Daničići, nalaze se Pješčane piramide i pravo su remek djelo prirode. Ovaj jedinstveni geomorfološki fenomen, nastajao je dugim nizom godina. Erozijom tla i pod uticajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiša i jakih vjetrova, nastale su figure zanimljivih oblika. Svojim oblikom i sastavom podsjećaju na piramide u Koloradu (SAD), u Dolomitima (Italija) oblasti Valcea u Rumuniji ili na piramide u Đavoljoj varoši (Srbija). Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu i na taj način čine izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima.

7. Kamene kugle u Zavidovićima

 

Instagram post shared by @triiiipa

 



Vise od 3 metra precnika i 37 tona tezine, ova kugla u Zavidovicima je trenutno najveca i najteza kugla u Evropi...ova ispod je isto toliko teska🧐😂
_____________
#kamenekugle #kamenekuglezavidovici #stone

view all comments

Add a comment...Instagram

Naselje Grab-Mećevići kod Zavidovića predstavlja najveće nalazište kamenih kugli u Evropi, a nedavno u mjestu Podubravlje pronađena je najveća kamena kugla u BiH i Evropi, a možda čak i u svijetu. Njihov nastanak je zainteresirao stručnjake cijelog svijeta koji i danas analiziraju taj fenomen. U naselju Grab-Mećevići nalazi se preko 20 kamenih kugli savršenog oblika, a desetine njih su uništili mještani zbog legendi koje su postojale. Misleći da se u kuglama nalazi zlato veliki broj kugli je uništen i razbijen, pa su na kraju mještani to isto kamenje koristili za ukrašavanje svojih vrtova.

8. Rijeka koja teče uzvodno

Rijeka Krupa je neponovljiv prirodni fenomen, a po svom neobičnom toku jedinstvena je rijeka u svijetu. Krupa koja je, iako kratkog toka, prosječno duboka 5 metara, te nije samo po tome neobična, već i po tome što (ponekad) teče prema izvoru. To se dešava kada se poveća vodostaj Neretve, pa ona potisne Krupu prema Deranskom jezeru.

9. Pećina Vjetrenica Ravne

nena.sunjalica

nena.sunjalica

Vjetrenica

View Profile

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

nena.sunjalica

nena.sunjalica

227 posts · 17.6K followers

View More on Instagram

CommentShareSave

717 likes

nena.sunjalica

.
🌬Najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode- Vjetrenica. 💨U blizini manastira Zavala, kod Popovog polja, nalazi se Vjetrenica, sa otkrivenih 6700m podzemnih kanala. Bilo da je zima ❄️ ili leto ☀️ u ovoj pećini je konstantno 11 stepeni🌡, u unutrašnjosti se oseti strujanje vazduha, ali i snažan vetar po kojem je pećina Vjetrenica inače i dobila naziv.💨🌬🌬
🦎Pećina je poznata i kao jedno od najvećih staništa čuvenog vodozemca- čovečije ribice. Ova vrsta je jako specifična, može živeti i do 100 godina a oči su joj prekrivene kožom zbog staništa u kome živi, adaptirala se na život u podzemlju.💦
🌬💨Jedinstven je osećaj stajati ispred pećine iz koje duva jak, hladan vetar na spoljnoj temperaturi preko 30 stepeni☀️🌬.
.
.
#bosnia #bosna #bosnaihercegovina #visitbosnia #purenature #lovebosnia #upoznajbosnu #putujsanenomsunjalicom #adventurer #hiking #vjetrenica #pecina #pecinavjetrenica #cave #vjetrenicacave #covecijaribica

view all 8 comments

Add a comment...Instagram

Vjetrenica je najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine. Ukupno je otkriveno oko 6.700 metara podzemnih kanala. Speleološke posebnosti ove jedinstvene pećine su specifična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima. Osobito je privlačna pojava snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta u unutrašnjosti, kao i davna urušavanja stropova divovskih razmjera. Vjetrenica je podjednako zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine. Zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine, a 1981. proglašena geomorfološkim rezervatom prirode.

10. Japodski otoci kod Bihaća

 

Instagram post shared by @furaj.ba

 

View More on Instagram

CommentShareSave

518 likes

furaj.ba

Je li i vi sanjarite o godišnjem odmoru? 😍

#Repost @dijana.kocic

#furajba #furajbamagazin #japodskiotoci #bihac #odmoriubihacu #odmoriubih #odmor #osjetibih #udahnibih #upoznajbih #otkrijbih #upoznaj387 #upoznajbihdabijevolio #vikendplaner #gdjezavikend #putujbih #putuj387 #furajbih #visitjapodskiotoci #visitbihac

view all 9 comments

Add a comment...Instagram

Blizu Bihaća, u naselju Račić, smjestila se turistička atrakcija Japodski otoci. Ovo čudo prirode predstavlja kulturno-arheološko područje, okruženo zelenilom i plavom kraljicom, rijekom Unom. Japodski otoci nevjerojatna su turistička atrakcija Bosne i Hercegovine, smještena tik uz hrvatsku granicu. Ade povezane drvenim mostićima teritorijalno graniče s prekrasnim Nacionalnim parkom Una, jednim od triju nacionalnih parkova u Bosni i Hercegovini. Pet riječnih ada, gledajući iz zraka daju neponovljivu sliku „srca prirode“.

 

Instagram post shared by @ditisbosnie

ditisbosnie

ditisbosnie

689 posts · 5,524 followers



Zo'n bijzondere plek: de Japodski Otoci 🤩💚 #japodskiotoci ##japodskiotoci🌿 #ditisbosnie #reistips #bosnië #bosnie #herzegovina #bih #bosnia #visitbalkan #travelingthebalkans #visitherzegovina #ovojebih #dozivibih #reizen #reisblog #reisblogger #zomer #avontuur #topbosniaphoto #livingbosnia #ig_exyu #visitbosnia

 

Članak indeksiran 01.07.2021. Zadnji put osvježen 01.07.2021.

Ocijenjeno u analizi