Raskrinkavanje.ba

Cafe → TRAMP DAO DIREKTIVU: Pre Kraja 2020. Rešava Se Kosovsko Pitanje! Dačić Potvrdio

28.08.2019
Tekst članka

Predsednik SAD Donald Tramp učiniće sve da tokom naredne godine reši kosovsku krizu jer mu što pre treba veliki spoljnopolitički uspeh koji bi iskoristio u kampanji za predsedničke izbore.

Tramp je, tvrde obavešteni, bliskim saradnicima već izdao direktivu da u prvoj polovini naredne godine nađu kompromisno rešenje za Kosovo pošto se izbori u SAD održavaju početkom novembra 2020.

 

Promena politike

 

Ova saznanja potvrdio je šef diplomatije Ivica Dačić koji ocenjuje da bi „Trampova ofanziva mogla da bude velika šansa za Srbiju“.

 

Prema Dačićevim rečima, pozicija SAD značajno se promenila, što dokazuje sama činjenica da se dijalog o Kosovu danas vodi, dok se ranije o tome uopšte nije razgovaralo.

 

 

– Istina je da u SAD užurbano tragaju za rešenjem. Predsednik Tramp i njegovi ljudi žele da se kosovsko pitanje što pre reši jer im je to u ličnom interesu. Oni kosovsko rešenje žele pre nego što počne finiš kampanje za predsedničke izbore. Jer ako budu imali dobar rezultat u vezi sa Kosovom, to bi bilo jako dobro za Trampa u predsedničkoj kampanji – ističe Dačić.

 

Šef diplomatije naglašava da Amerikancima stalno govori da bi komunikacija Beograda i Vašingtona morala da bude intenzivnija.

 

– Za sve što radimo mi u Beogradu imamo podršku dela administracije u Beloj kući, onog dela koji želi kompromisno rešenje. To jeste veliki iskorak, a da li će oni da pritisnu ostatak vašingtonske političke elite, to ćemo tek da vidimo. Zasad, stavovi Bele kuće veoma se razlikuju u odnosu na stavove Stejt departmenta, kada je reč o Kosovu – naglašava Dačić.

 

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da su geopolitičke procene SAD sada bitno drugačije nego pre godinu ili dve dana.

Članak indeksiran 05.09.2019. Zadnji put osvježen 06.09.2019.

Ocijenjeno u analizi