Raskrinkavanje.ba

RTRS → Trebinje: Više prvačića nego u prethodnih 10 godina (VIDEO)

24.03.2021
Tekst članka

U tri trebinjske osnovne škole završena je najava upisa prvačića. U prvi razred krenuće 275 mališana, što je više nego prethodnih godina. Za buduće đake predstoje testiranja i pripreme za polazak u školu. U uslovima pandemije sve je izazovnije i komplikovanije, posebno jer nema predškolskih programa za pripremu za polazak u školu.

Dobre vijesti iz trebinjskih osnovnih škola. Prvačića će ove godine biti više nego što su su upisivali nekoliko prethodnih, a u OŠ "Vuk Karadžić", upisaće pet odjeljenja što se nije dogodilo prethodnih deset godina.

- Za sada se upisalo 106 prvačića, za 28 osam više nego prethodne godine, to je pet odjeljenja i nije bilo toliko u poslednjih deset godina. Imamo povjerenje roditelja, odgovorno poslujemo i radimo i u pandemiji, nema širenje virusa, sporadične pojave zaraze kovidom - kaže Aleksandar Vukanović, direktor OŠ "Vuk Karadžić".

 

 

U najbrojnijoj osnovnoj školi Јovan Јovanović Zmaj, broj upisanih prvačića je na prošlogodišnjem nivou. Јoš nisu razmotreni svi zahtjevi roditelja za upis onih mališana koji ne pripadaju tom upisnom području, pa u upravi ne mogu tvrditi hoće li biti  četiri ili pet odjeljenja prvaka.

Nakon upisa mališanima predstoji testiranje i ocjena spremnosti za polazak u prvi razred, ali i novo razdoblje života.

- Tesatiranje prvačića, individualno je, posebno sada u apndemiji, svaki roditelj i djete imajau termin, 20-ak minuta i to je to, ugodan razgovor. Biće izazovnije ove godine, jer nije bilo predškolskog vaspitanja veći izazov za sve - naglašava Ivana Tasovac, pedagog u OŠ "Јovan Јovanović Zmaj". 

U trećoj osnovnoj školi "Sveti Vasilije Ostroški" vjerovatno će biti 4 odjeljenja prvačića, sa mogućnošću formiranja petog. Nastavnici, roditelji, ali i mališani se nadaju da će od septembra u školske klupe, da se uče, zajedništvu, slovima, matematici, i da neće biti onlajn nastave.

Članak indeksiran 25.03.2021. Zadnji put osvježen 25.03.2021.

Ocijenjeno u analizi