Raskrinkavanje.ba

Informer → Treći svetski rat! Ameri više ne kriju, ovako će udariti po Rusiji! Ukrajina mora da odigra glavnu ulogu, a onda...

30.01.2024
Tekst članka

Strah ukrajinskog rukovodstva od poraza podstiče ga na sve rizičnije odluke, uključujući napade na objekte unutar Rusije, što može izazvati žestok odgovor Moskve i direktnu umešanost NATO u sukob, piše američki analitičar Ijan Bremer u članku za „Tajm“.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski već dovoljno rizikuje kako bi preokrenuo tok rata i sačuvao svoj politički položaj u zemlji, razmatrajući izvođenje sve agresivnijih napada na mete unutar Rusije - piše Bremer.

On napominje da je rizik ukrajinskog rukovodstva diktiran strahom od moguće obustave pomoći sa Zapada. Međutim, Bremer upozorava da provokacije Ukrajine „nose rizik od odmazde Rusije, što može dovesti do direktnijeg uključivanja NATO u sukob“.

 
 

Stručnjak ipak zaključuje da ni NATO ni Rusija nisu zainteresovani za eskalaciju situacije.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da Rusija nije nameravala niti namerava da napada zemlje NATO. Po njegovim rečima, SAD podgrevaju temu „ruske pretnje“ jer se plaše da izgube status „gospodara“ na evropskom kontinentu.
 

Članak indeksiran 19.02.2024. Zadnji put osvježen 23.02.2024.

Ocijenjeno u analizi