Tri svjetske sile, jedan odnos prema NVO: Zašto ne bi i Srpska?

Izvor/medij: Alternativna televizija
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Dezinformacija
Raskrinkano u: Dodikov zakon o nevladinim organizacijama nije “prepisan” od Amerike

Agenti koji predstavljaju interese stranih sila ili finansijera, koji su uključeni u političke ili druge aktivnosti, moraju da, periodično, saopšte sve o vezama sa svojim finansijerima, odnosno, da pruže sve podatke o tim aktivnostima i finansijama – ovo je suština američkog Zakona o registraciji stranih agenata. Služi, kako je navedeno, da američka vlada i narod mogu da procijene izjave i aktivnosti takvih osoba u svjetlu njihove funkcije. To procjenjivanje u ime američkog naroda obavlja Kontraobavještajni sektor u Odjeljenju za nacionalnu bezbjednost američkog Ministarstva pravde.

U Sjedinjenim Američkim Državama ovaj zakon postoji od 1938. Godine, praktično, njime se ograničava uticaj stranih vlada i inostrane, kako se to tumači, propagande u Americi. Ko promoviše interese strane sile mora objelodaniti aktivnosti u vezi toga. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, koji će biti identičan američkom.

Šta o ovome misle u udruženju građana Transparency international danas nismo saznali. Rekli su da nemaju vremena. U svom autorskom tekstu za Javni servis Republike Srpske, profesor geopolitike, Srđan Perišić, pita se da li su nevladine organizacije u BiH finansirane od strane raznih fondova i vlada zapadnih zemalja "nevladine" ako ih finansiraju zapadne vlade? Naravno da nisu, piše Perišić. 

Јedna od američkih državnih agencija koje učestvuju u finansiranju NVO sektora u BiH je Američka agencija za međunarodni razvoj, USAID, navodi on u svom tekstu. Ruske vlasti su zabranile USAID u Rusiji. U objašnjenju te zabrane stoji da je odluka donesena nakon pokušaja izazivanja obojene revolucije u Moskvi, 2011. i ‘12., uoči i poslije predsjedničkih izbora kada je, piše Perišić, USAID pokušavao da utiče na političke procese distribucijom grantova nevladinim organizacijama i utičući na rezultate izbore na različitim nivoima. Posebno je uočeno, navodi, djelovanje USAID-a na Sjevernom Kavkazu, u Gruziji i Јermeniji. 

Prije nekoliko dana pokrenute su nasilne demostracije u Gruziji, upravo od strane NVO koji je finansiran od strane USAID-a. Podsjeća da je Rusija 2012. godine, poslije neuspješne obojene revolucije, koju su vodile NVO finansirane od USAID-a, donijela zakon kojim su dotadašnje neprofitne organizacije dobile status stranog agenta, ako se bave političkim aktivnostima i ako se bave oblikovanjem javnog mnjenja. Kaže i da se ne zaboravi da je USAID finansirao bezbroj NVO u Ukrajini u periodu od 2004. do 2014. 

"Zbog toga vlasti Srpske moraju da obrate pažnju na finansiranja iz inostranstva. Prekid takvih grantova i donacija veoma brzo i radikalno bi smanjio mogućnost destabilizacije BiH i Srpske. Međutim, da li su vlasti Srpske spremne da donesu zakon o stranim agentima? Izjava predsjednika Milorada Dodika da je potrebno donijeti takav zakon, upravo po ugledu na takav u SAD, nagovještava tu mogućnost. Građani Srpske bi većinski to podržali. Pritisci iz Vašingtona i Brisela bi mogli biti anulirani jasnim navođenjem da takve zakone imaju i zapadne države.

Pored SAD-a gdje je zakon još uvijek na snazi, isto odnos prema NVO imaju Rusija, Kina i Izrael.

 

Članak indeksiran 17. 04. 2023 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me