TUGOVANJE: Srušena crkva u Konjević Polju bila na mestu gde je do pre jednog veka stajala kula u kojoj su UBIJANI SRBI!

Izvor/medij: Theworldnews
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Neutemeljene tvrdnje o imanju porodice Orlović i crkvi u Konjević-Polju

Srpska pravoslavna crkva u selu Konjević Polje u opštini Bratunac u Republici Srpskoj, koja je u subotu srušena, zapravo je bila podignuta na mestu gde je do pre 100 godina stajala kula u kojoj su decenijama mučeni i ubijani Srbi, od Turaka, a potom i od Austrougara. Natopljena je srpskom krvlju ta inače vekovima ranije srpska zemlja...

Kula je srušena po Prvom svetskom ratu, i zarad zajedničkog života zločini počinjeni u njoj su namerno zataškavani - prvo u Kraljevini Jugoslaviji, a potom posebno u vreme bratstva i jedinstva koje je protežirala socijalistička Jugoslavija. Sada je ponovo oživelo sećanje na to zlo doba...

Naime, crkva čiji su temelji doslovno na krvi srpskih mučenika bila je posvećena Usekovanju Svetog Jovana Krstitelja u selu Konjević Polje, u Mitropoliji dabrobosanskoj, a njeno rušenje izvedeno je na zahtev porodice Orlović, na čijem imanju se zvonik nalazio. Nije jasno otkud ta parcela Orlovićima, iako je po katastru crkva svega nekoliko metara "ulazila" u dvorište koje pripada Fati Orlović, koja je izazvala revolt ne samo u srpskoj javnosti već i u celom regionu.

Naime, Fata nije htela da se dogovori sa srpskim predstavnicima o nadoknadi za taj deo parcele, pa joj sada neće smetati, kako je rekla, da najslađu kafu za 30 godina pije na tom mestu - mučilištu za Srbe.

Hram je podignut 1998. godine a oltarski deo hrama, oko tri metra, bio je na privatnom imanju muslimanske porodice Orlović. Rušenje zvonika je ispraćeno aplauzom od strane lokalnih muslimana.

Milivoje Ivanišević, osnivač i predsednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku i autor više knjige o ratovima u Bosni, kazao je za Kurir da se Fata Orlović godinama nije bunila što je na obodu njenog imanja pravoslavna crkva, sve dok je nisu pritisli njeni.

- To je rana koja je još zagnojena, i jedna i druga strana pokušavaju da dokažu da su ovi drugi zlikovci. Na tom mestu se i za vreme rata u Bosni dogodila užasna stvar kad su, na raskrsnici saobraćajnica Bratunac-Vlasenica-Zvornik 27. maja 1992. godine, oružane formacije Armije BiH, sastavljene od lokalnog muslimanskog stanovništva, iz zasede presrele veću kolonu srpskih privrednih teretnih civilnih kamiona. Pet vozača kamiona je ubijeno na mestu, neki su završili u zarobljeništvu, gde im se gubi svaki trag - kazao je Ivanišević za Kurir podsećajući na stradanje zaposlenih u milićkom "Boksitu", koji su se vraćali iz Zvornika, gde su istovarili rudu u tamošnju Glinicu.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke

U svetinju se ne dira, podržaćemo gradnju nove crkve

Sve institucije Republike Srpske ćute o rušenju crkve u Konjević Polju, Banjaluka neće, u svetinju se ne dira, poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković i dodao kako će Banjaluka finansijski, moralno i na sve druge načine podržati gradnju nove crkve.

- U svetinje se ne dira. Svetinje se čuvaju, obnavljaju i grade. U Banjaluci ima mesta za sve verske objekte, bogomolje i za sve vernike. Banjaluka će obnavljati crkve, katedrale i džamije, a onima koje su i do danas bez sve dokumentacije ili rešenih imovinskopravnih odnosa, Grad će biti podrška do procesa legalizacije, a i posle toga - objavio je Stanivuković na svom profilu na Fejsbuku.

Kurir.rs/Jelena Pronić

Članak indeksiran 09. 07. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me