Raskrinkavanje.ba

Globalno → U BEOGRADSKIM MEDIJIMA SE PITAJU: ZAŠTO SRBI U BIH “POSTAJU” BOŠNJACI?

02.11.2018
Tekst članka

Predsjednik Mladih SNSD-a Denis Šulić i predsjednica Omladine SDS-a Nina Bukejlović izjasnili su se kao pripadnici bošnjačkog naroda…

 

 

Oni su se izjasnili kao pripadnici bošnjačkog naroda da bi dobili mandat u Narodnoj skupštini RS-a.>A zamjenik ministrice odbrane BiH i funkcioner SDS-a Boris Jerinić potvrdio je da će četiri poslanika SDS-a iz Doboja učestvovati u vlasti na nivou države BiH i Republike Srpske.>Jedan od ta četiri zastupnika je i predsjednica Omladine SDS-a Nina Bukejlović koja je, kako prenose mediji u BiH, očito zanoćila kao Srpkinja, a probudila se kao Bošnjakinja.

Na lokalnim izborima 2016., prenosi portal Klix, Bukejlović se izjasnila kao pripadnica srpskog naroda da bi samo dvije godine poslije odlučila da promijeni etničku pripadnost pa se na ovogodišnjim izborima izjasnila kao pripadnica bošnjačkog naroda.

Zbog ovoga je Centralna izborna komisija u srijedu zaprimila žalbu da se Nini Bukejlović oduzme mandat zastupnice u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Član CIK-a Suad Arnautović kazao je na sjednici CIK-a da Bukejlović ne može dobiti mandat jer kandidati jednostavno ne mogu promijeniti nacionalnu pripadnost u jednom izbornom ciklusu, što znači da Bukejlović mora do 2020. godine biti Srpkinja.

Kao Bošnjak se izjasnio i predsjednik Mladih SNSD-a Denis Šulić koji bi mogao, ukoliko Darko Tomaš ostane na poziciji načelnika Prnjavora, takođe dobiti mandat u Narodnoj skupštini RS-a.>(SB/B92/Tanjug)

Članak indeksiran 12.11.2018. Zadnji put osvježen 12.11.2018.

Ocijenjeno u analizi