У БиХ стижу британски војни стручњаци; У Сарајеву оснивају антируски центар, саопштио Џонсон

Izvor/medij: Iskra
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Medijske manipulacije o slanju britanskih vojnih stručnjaka u BiH

Нови притисци са Запада. Велика Британија у БиХ најављује обрачун са наводним руским утицајем.

На најаву британског премијера Бориса Џонсона о слању војних стручњака и формирању антируског центра у Сарајеву стижу оштра реаговања званичника Српске. Кажу да не постоји ниједан легалан пут којим би британски војни стручњаци ушли у БиХ.

Подсјећају да они који су дефиловали у посљедњих 30 година, БиХ ништа добро нису донијели. Уз праћење стања у БиХ, НАТО под будним оком посматра и везе Србије и Русије.

Након што су лидери земаља чланица НАТО-а на самиту у Мадриду, Босну и Херцеговину сврстали у групу стратешких битних земаља и најавили помоћ у опреми и људству – прве потезе повлачи Лондон. Војни стручњаци из Велике Британије стижу у БиХ. Најавио је то и премијер Борис Џонстон, а видљиво је и на службеној страници владе Велике Британије. На овај корак одлучили су се, како кажу, због злоћудног руског утицаја. Све се ради на захтјев НАТО штаба у Сарајеву, а најављено је и формирање антируског центра. За све то, спремни су издвојити 750.000 фунти.

– Не можемо дозволити да Западни Балкан постане још једно игралиште за Путинове погубне намјере. Распирујући ватру сецесионизма и секташтва, Русија настоји да поништи успјехе постигнуте у посљедње три деценије у БиХ, достигнућа која су донијела већу стабилност цијелом нашем континенту. Зато појачавамо подршку БиХ, одазивамо се позиву наших пријатеља да помогнемо у заштити мира који с правом заслужују – наведено је из Владе Велике Британије.

Не постоји ниједан легалан пут којим би британски војни стручњаци ушли у БиХ – каже Милорад Додик. Истиче да је успостављање центра за такозвану сајбер сигурност друго име за успостављање британског обавјештајног пункта.

– Осим нелегалног високог представника, БиХ ће добити и нелегалне назови војне стручњаке, а све под изговором наводног сецесионизма и тзв. малигног руског утицаја. Своју вишевјековну фрустрацију Русима би да излијече на БиХ, на којој нема ко се није играо, обучавао и пунио своје биографије. Ништа ново од Британаца, и пред прошле изборе су послали своје јединице овдје. Ваљда процјењују да тако њихови кандидати из ПДП имају боље шансе – сматра Додик.

Босни и Херцеговини ће бити боље онда када је странци пусте да се домаћи и изабрани народни представници сами договарају. Став је то предсједнице Српске Жељке Цвијановић. Каже да од страних стручњака који су присутни већ тридесет година није видјела ништа добро.

– Они нас посматрају као експеримент, у којем мало-мало треба послати неког изасланика или да неко дође да нам даје одређене рецептуре за нека микро рјешења. Институције у оба ентитета у БиХ веома су способне да саме доносе одлуке, а које ће много боље и квалитетније доносити када буду имале потпуну аутономију да се понашају у складу са уставом и законом – наводи Цвијановић.

НАТО са великом пажњом посматра и везе Србије и Русије. А колико је штетна улога Велике Британије на просторима гдје се налази српски народ упозорио је Александар Вучић. Лондон, али и Берлин, каже, највише подржавају терор над Србима на Космету.

– Суштина је у томе да Запад себи дозвољава да може све што им падне на памет, све је на праву засновано што они кажу, макар никакве везе са правом не било, а са правдом још мање. Све што би рекао неко други је супротно демократији – сматра Вучић.

Шта је Запад навело на овакав ангажман, потенцијални одговор даје министар одбране Сифет Поџић. На мадридском самиту једини је учесник који долазе из земље која није чланица НАТО савеза.

– Ви знате да се мисија ЕУФОР-а завршава у новембру. Ту је постојао наговјештај да би могло бити на Савјету безбједности УН-а вета од стране Руске Федерације. Синоћ смо добили чврсто увјерење да савезници за тај случај припремају адекватан одговор – каже  Сифет Поџић, министар одбране у Савјету министара БиХ.

На одлазак Сифета Поџића у Мадрид реаговао је његов замјеник Мирко Околић .Каже да је изјава министра одбране на Самиту НАТО непримјерена и ван уставних овлашћења.

– Поџић не може да износи у јавност политиче ставове самостално, без ставова надлежних органа, конкретно Предсједништва БиХ – објашњава Околић.

Стручњаци за безбједност цијелу причу повезују и са наредним изборима. Сматрају да Британци настоје дати вјетар у леђа својим политичким фаворитима, док уједно показују своју немоћ.

– Њихов рад ће се одвијати у хибридној сфери, односно у покушајима да се утиче на јавно мнијење како би избори прошли онако како Британци хоће – каже Предраг Ћеранић  стручњак за безбједност.

Драгомир Анђелковић политички аналитичар додаје да и „даље британска елита мисли да обликује свијет и да има значај, а заправо га је изгубила. Ради свог ега и користи коју Британија паразитски извлачи из лажне представе да игра значајну улогу на глобалној табли – из свих тих разлога она сада покушава да буде активна у БиХ“.

Дугогодишњи српски дописник из Лондона Синиша Љепојевић, констатује да Британија наставља политичка лутања у БиХ. Сматра да поруке из Лондона не требају никога узнемиравати јер је неизвјесно шта ће се у коначници десити.

– Ова изјава је једноставно једна пропагандна изјава, него што је то нешто озбиљно. Он је опрезан у формулацији. Он не каже послаће војску него послаће војне стручњаке. Шта то значи? Поставља се питање са којим правом? На основу чега Велика Британија може у једну формално независну земљу, иако је колонија нажалост да пошаље војне стручњаке да се боре против руске. Какве то везе има, није тамо руска војска – каже Љепојевић.

Тачан број војних стручњака који би требало да пристигну у БиХ није познат, као ни датум њиховог доласка. У детаљима лондонског плана за БиХ наводи се да ће Британија блиско сарађивати са медијима и институцијама БиХ да би их „опремила инструментима за идентификовање и ублажавање посљедица дезинформација“.

РТРС

Članak indeksiran 14. 07. 2022 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me