U BiH stižu britanski vojni stručnjaci; U Sarajevu osnivaju antiruski centar, saopštio Džonson (VIDEO)

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Medijske manipulacije o slanju britanskih vojnih stručnjaka u BiH

Novi pritisci sa Zapada. Velika Britanija u BiH najavljuje obračun sa navodnim ruskim uticajem.

Na najavu britanskog premijera Borisa Džonsona o slanju vojnih stručnjaka i formiranju antiruskog centra u Sarajevu stižu oštra reagovanja zvaničnika Srpske. Kažu da ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u BiH.

Podsjećaju da oni koji su defilovali u posljednjih 30 godina, BiH ništa dobro nisu donijeli. Uz praćenje stanja u BiH, NATO pod budnim okom posmatra i veze Srbije i Rusije. 
 

Nakon što su lideri zemalja članica NATO-a na samitu u Madridu, Bosnu i Hercegovinu svrstali u grupu strateških bitnih zemalja i najavili pomoć u opremi i ljudstvu - prve poteze povlači London. Vojni stručnjaci iz Velike Britanije stižu u BiH. Najavio je to i premijer Boris Džonston, a vidljivo je i na službenoj stranici vlade Velike Britanije. Na ovaj korak odlučili su se, kako kažu, zbog zloćudnog ruskog uticaja. Sve se radi na zahtjev NATO štaba u Sarajevu, a najavljeno je i formiranje antiruskog centra. Za sve to, spremni su izdvojiti 750.000 funti.

- Ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne namjere. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da poništi uspjehe postignute u posljednje tri decenije u BiH, dostignuća koja su donijela veću stabilnost cijelom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku BiH, odazivamo se pozivu naših prijatelja da pomognemo u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju - navedeno je iz Vlade Velike Britanije.

Ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u BiH – kaže Milorad Dodik. Ističe da je uspostavljanje centra za takozvanu sajber sigurnost drugo ime za uspostavljanje britanskog obavještajnog punkta.  

- Osim nelegalnog visokog predstavnika, BiH će dobiti i nelegalne nazovi vojne stručnjake, a sve pod izgovorom navodnog secesionizma i tzv. malignog ruskog uticaja. Svoju viševjekovnu frustraciju Rusima bi da izliječe na BiH, na kojoj nema ko se nije igrao, obučavao i punio svoje biografije. Ništa novo od Britanaca, i pred prošle izbore su poslali svoje jedinice ovdje. Valjda procjenjuju da tako njihovi kandidati iz PDP imaju bolje šanse - smatra Dodik.

Bosni i Hercegovini će biti bolje onda kada je stranci puste da se domaći i izabrani narodni predstavnici sami dogovaraju. Stav je to predsjednice Srpske Željke Cvijanović. Kaže da od stranih stručnjaka koji su prisutni već trideset godina nije vidjela ništa dobro.

- Oni nas posmatraju kao eksperiment, u kojem malo-malo treba poslati nekog izaslanika ili da neko dođe da nam daje određene recepture za neka mikro rješenja. Institucije u oba entiteta u BiH veoma su sposobne da same donose odluke, a koje će mnogo bolje i kvalitetnije donositi kada budu imale potpunu autonomiju da se ponašaju u skladu sa ustavom i zakonom - navodi Cvijanović.

NATO sa velikom pažnjom posmatra i veze Srbije i Rusije. A koliko je štetna uloga Velike Britanije na prostorima gdje se nalazi srpski narod upozorio je Aleksandar Vučić. London, ali i Berlin, kaže, najviše podržavaju teror nad Srbima na Kosmetu.

- Suština je u tome da Zapad sebi dozvoljava da može sve što im padne na pamet, sve je na pravu zasnovano što oni kažu, makar nikakve veze sa pravom ne bilo, a sa pravdom još manje. Sve što bi rekao neko drugi je suprotno demokratiji - smatra Vučić.

Šta je Zapad navelo na ovakav angažman, potencijalni odgovor daje ministar odbrane Sifet Podžić. Na madridskom samitu jedini je učesnik koji dolaze iz zemlje koja nije članica NATO saveza.

- Vi znate da se misija EUFOR-a završava u novembru. Tu je postojao nagovještaj da bi moglo biti na Savjetu bezbjednosti UN-a veta od strane Ruske Federacije. Sinoć smo dobili čvrsto uvjerenje da saveznici za taj slučaj pripremaju adekvatan odgovor - kaže  Sifet Podžić, ministar odbrane u Savjetu ministara BiH.

Na odlazak Sifeta Podžića u Madrid reagovao je njegov zamjenik Mirko Okolić .Kaže da je izjava ministra odbrane na Samitu NATO neprimjerena i van ustavnih ovlašćenja.

- Podžić ne može da iznosi u javnost političe stavove samostalno, bez stavova nadležnih organa, konkretno Predsjedništva BiH - objašnjava Okolić.

Stručnjaci za bezbjednost cijelu priču povezuju i sa narednim izborima. Smatraju da Britanci nastoje dati vjetar u leđa svojim političkim favoritima, dok ujedno pokazuju svoju nemoć.

- Njihov rad će se odvijati u hibridnoj sferi, odnosno u pokušajima da se utiče na javno mnijenje kako bi izbori prošli onako kako Britanci hoće - kaže Predrag Ćeranić  stručnjak za bezbjednost.

Dragomir Anđelković politički analitičar dodaje da i "dalje britanska elita misli da oblikuje svijet i da ima značaj, a zapravo ga je izgubila. Radi svog ega i koristi koju Britanija parazitski izvlači iz lažne predstave da igra značajnu ulogu na globalnoj tabli - iz svih tih razloga ona sada pokušava da bude aktivna u BiH".

Dugogodišnji srpski dopisnik iz Londona Siniša Ljepojević, konstatuje da Britanija nastavlja politička lutanja u BiH. Smatra da poruke iz Londona ne trebaju nikoga uznemiravati jer je neizvjesno šta će se u konačnici desiti.

- Ova izjava je jednostavno jedna propagandna izjava, nego što je to nešto ozbiljno. On je oprezan u formulaciji. On ne kaže poslaće vojsku nego poslaće vojne stručnjake. Šta to znači? Postavlja se pitanje sa kojim pravom? Na osnovu čega Velika Britanija može u jednu formalno nezavisnu zemlju, iako je kolonija nažalost da pošalje vojne stručnjake da se bore protiv ruske. Kakve to veze ima, nije tamo ruska vojska - kaže Ljepojević.

Tačan broj vojnih stručnjaka koji bi trebalo da pristignu u BiH nije poznat, kao ni datum njihovog dolaska. U detaljima londonskog plana za BiH navodi se da će Britanija blisko sarađivati sa medijima i institucijama BiH da bi ih "opremila instrumentima za identifikovanje i ublažavanje posljedica dezinformacija".

Članak indeksiran 14. 07. 2022 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me