U BiH uskoro zabrana korištenja društvenih mreža na radnom mjestu

Izvor/medij: Haber
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Zabrana upotrebe društvenih meža na poslu u Brčkom, ne u cijeloj BiH

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju Akconokog plana 2 za jačanje kohezije u zajednici Brčko distrikta BiH kao odgovor na incidente motivisane predrasudama i mržnjom.

Nakon diskusije o toj točki dnevnoga reda članovi Vlade usvojili su zaključak kojim su osudili svaki govor mržnje državnih službenika i namještenika, posebno u vrijeme radnog vremena i putem društvenih mreža, saopšteno je iz Vlade distrikta.

”Zaposlenici Vlade i ostalih institucija moraju imati odgovornost za svoje postupke. Vlada je zadužila rukovoditelje tijela uprave i drugih institucija da u suradnji sa službenikom za etiku analiziraju propise koji uređuju ovu materiju i predlože njihove izmjene, a sve s ciljem suzbijanja takvog govora i potpune zabrane korištenja društvenih mreža za vrijeme radnog vremena”, istakao je gradonačelnik Siniša Milić.

Predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić naveo je da je Akcioni plan usvojen za period od 2019. do 2021. godine te da je na njemu radila radna grupa u koju su bili uključeni predstavnici Vlade, OESS-a, nevladinih organizacija i drugih udruženja građana.

”Cilj Akcionog plana je da se donesu mjere kako bi se preduhitrili incidenti izazvani mržnjom i predrasudama i da govor mržnje bude sveden na najmanju moguću mjeru. Vlada je zauzela stav kada su u pitanju državni službenici, javni namještenici i svi koji su zaposleni u institucijama Distrikta, da izmjenom propisa spriječi pojavu govora mržnje”, dodao je Blažić.

Članak indeksiran 26. 07. 2019 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me