Raskrinkavanje.ba

Novosti → У ДЕЈТОНУ СРПСКА МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАТА: РС обележава 28. годишњицу потписивања споразума који је зауставио рат у БиХ

20.11.2023
Tekst članka

У УТОРАК, 21. новембра, навршава се 28 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан трогодишњи грађански рат у БиХ и успостављен нови уставноправни поредак БиХ.

Споразумом је створена државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса. Дејтонским споразумом Република Српска је и међународно призната. Дан потписивања тог споразума је у РС је нерадни дан, док Федерација не обележава овај датум.

Лидер Народне партије Српске Дарко Бањац каже да Српска остаје посвећена очувању и заштити слова Дејтонског мировног споразума као међународног уговора преточеног и у Устав БиХ, и поручио да његово нарушавање може да доведе и до раздруживања државне заједнице БиХ.

- То многима смета. Део великих западних сила које су га потписале не поштује тај уговор. Али, ми смо на то навикли и боримо се и борићемо се за очување наших права - рекао је Бањац поводом 28 година од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Председник Борачке организације РС Радан Остојић сматра да БиХ има шансе да опстане једино на принципима изворног Дејтонског мировног споразума јер било какав покушај другачијег уређења води Републику Српску у самосталност.

Велика жртва за Републику

РЕПУБЛИКА Српска наставиће да постоји упркос санкцијама или било којим подвалама, изјавила је председница Удружења жена жртава рата РС Божица Живковић Рајилић. Подсетила је да је током Одбрамбено-отаџбинског рата погинуло више од 23.500 српских бораца и више од 5.500 српских цивила.

- Жртвом и крвљу сачувана је Република и међународно верификована - рекла је Рајилићева.

- Период од закључења споразума до данас показује цинизам међународне заједнице која, уместо да чува тај споразум, као његов гарант, она га скрнави и уништава искључиво на штету српског народа и РС - указао је Остојић.

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 29.11.2023.

Ocijenjeno u analizi