Raskrinkavanje.ba

Source.ba → U FBiH od sutra obavezne VTP potvrde: Evo šta to znači

19.12.2021
Tekst članka

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP).

U Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra uvode se nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” (VTP).

Vezani članci:

U Kantonu Sarajevo 132 novozaražene osobe koronavirusom, dvoje preminulih

U Kantonu Sarajevo 125 novozaraženih koronavirusom, preminule dvije osobe

Otkazana sjednica Skupštine KS, nekoliko zastupnika ima simptome koronavirusa

Čerkez: Omikron soj nije detektovan u BiH, ali to ne znači da ga nema

U BiH propalo 700.000 vakcina

To znači da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto.

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera rekla je odlučeno je da se od 20. decembra uvede VTP potvrde, odnosno "vakcinisan, testiran, prebolio”.

"To je već postala praksa u drugim zemljama, a mi imamo dovoljno vakcina da broj vakciniranih možemo u kratkom roku povećati", rekla je Bera.

Ona je istakla da su naložili kantonima da u narednom periodu osiguraju uslove.

"To znači da trebaju povećati broj punktova i omogućiti što veću dostupnost vakcina, kao i povećati broj punktova za testiranje", pojasnila je.

Potvrde će se, dodala je, u prvom redu uvesti za sve zaposlene u sektoru zdravstva, socijalne zaštite i za sve uposlene u upravi na svim nivoima vlasti.

Tvrdi da postoje osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati, te da će im se omogućiti da bez takve potvrde dođu na radno mjesto.

Bera je navela da je donesena mjera da timovi za vakcinisanje idu ka stanovništvu, a naređeno je svim opštinama da organizuju punktove, te mobilne timove koji će ići prema stanovnicima u udaljena područja te kod onih koji ne mogu doći do punktova zbog zdravstvenih stanja, prenosi BHRT.


(Admir Oručević)

Članak indeksiran 25.12.2021. Zadnji put osvježen 25.12.2021.

Ocijenjeno u analizi