Raskrinkavanje.ba

Pozitiv media → “U Jugoslaviji su se svi ispiti na fakultetima polagali preko kreveta – profesorima nije bilo bitno jesi li muško ili žensko – ne znam što se danas svi stide to priznati”

05.08.2020
Tekst članka

Da li je u bivšoj državi stvarno postojala mogućnost da se ispiti na fakultetima polažu preko kreveta, tj. seksom sa profesorom? Postojalo je godinama mnogo teorija da je nekolicina profesora iskorištavalo svoju poziciju i da su puštali određene studente da polože ukoliko bi isti pristali sa njima da spavaju.

Study in the U.S.A. | U.S. Embassy in Bosnia and Herzegovina

Sada se o svemu tome oglasila izvjesna Aleksandra N. koja je prije dvije godine diplomirala na Ekonomskom Fakultetu, a koja i dalje ne može da nađe posao, mada tvrdi da je dobijala razne nemoralne ponude, gdje bi joj poslodavac obećavao dobro radno mjesto ukoliko spava sa njim, što je ona odbila.

“Užas živi. Danas svi posao dobijaju ili preko jake veze, ili seksom. Nema poštenog načina. Ali dobro, tako su radili i njihovi roditelji, pa zašto da kod njih bude drugačije. Isto se radilo i u bivšoj državi. Svi ti koji su tada završavali fakultete, zna se kako su ih završavali. Ispiti su se mogli polagati samo preko kreveta. Profesoru čak nije bilo bitno ni da li je muško ili žensko, bitno da je mlado i da mu/joj treba usluga.

Study habits for success: tips for students

Uostalom, ja sam nastala na taj način, jer je moja majka kao studentica bila prinuđena spavati sa svojim mnogo starijim profesorom kako bi položila kod njega ispit i da bi tako mogla diplomirati. Sada bi je neki nazvali kurvom, ali ona je samo bila snalažljiva. Njen brat je proživio istu stvar. Ne shvatam zbog čega se svi danas toga stide, niko ne želi priznati na koji način je dobio diplomu i radno mjesto. 

Ja, doduše, nisam i neću biti takva. Tvrdoglava sam i poštena. Ništa prije braka. Smatram sebe sposobnom i znam da sam idealna za svako radno mjesto koje je na nivou fakultetski obrazovane osobe. Očekujem da ću već sutra dobiti brojne ponude za posao, jer svi hoće pametnu i sposobnu radnicu.”

Šta vi mislite? Kako ste vi zaradile svoje diplome?

11 Bad Study Habits Successful Students Avoid | Oxford Learning

Članak indeksiran 08.08.2020. Zadnji put osvježen 08.08.2020.

Ocijenjeno u analizi