U Kini za pet dana izgrađena bolnica za deset dana klinički centar

Izvor/medij: Ka5an
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Raskrinkano u: U Kini nije izgrađena nova bolnica za samo 2 dana

Kineski grad Vuhan, koji se nalazi u izolaciji zbog izbijanja koronavirusa, počeo je sa izgradnjom jedne bolnice posebno namijenjene za liječenje pacijenata zaraženih ovim virusom, a uskoro će početi da gradi i drugu bolnicu.

U petak je počela izgradnja prve namjenske bolnice koja bi trebalo da bude završena za, kako je najavljeno, pet do 10 dana. Rok koji je dat za završetak druge bolnice je dvije sedmice. 

Epidemija je izbila u Vuhanu, u kojem živi oko 11 miliona ljudi. Bolnice u gradu preplavljene su pacijentima, ali i zabrinutim stanovnicima, a apotekama nestaju lijekovi.

Zato Kina ubrzano gradi nove bolnice koje bi trebalo da imaju po oko 1.000 kreveta. Video snimci koje su kineski državni mediji objavili na mreži prikazuju buldožere i druge teške mašine kako već uveliko rade na izgradnji bolnice na zemljištu, koje ima površinu od 25.000 kvadratnih metara.  Ali, na koji način Kina može da izgradi bolnicu za pet do 10 dana? 

Nešto slično je već uradila u Pekingu, kada je 2003. izbila epidemija SARS-a. “Kina zna da stvari brzo završi čak i kada se radi o ovako monumentalnim projektima“, kaže Janžong Huang, iz odjeljenja za globalno zdravlje pri Savjetu za vanjske odnose.

On ističe da je bolnica u Pekingu 2003. godine izgrađena za sedam dana, tako da građevinski tim vjerovatno pokušava da obori taj rekord. Baš kao i bolnica u Pekingu, bolnice u Vuhanu će biti napravljene od dijelova za montažne zgrade. Kako je rekao Huang, Kina zna da mobiliše sve resurse kada je to potrebno. Inženjeri će biti dovedeni iz cijele zemlje kako bi se gradnja završila na vrijeme.

Inženjerski posao je ono u čemu je dobra Kina. Poznato je da oni brzo grade nebodere. To zapadnjaci vrlo teško mogu da zamisle, ali to se može učiniti“, rekao je. 

Što se tiče sanitetskog materijala, Vuhan može ili da preuzme zalihe iz drugih bolnica ili ih lako može naručiti iz fabrika. U petak je “Global Times” potvrdio da je u Vuhan stiglo 150 medicinskog osoblja kineske vojske.

Međutim, nije potvrđeno da li će oni raditi u nekoj od novoizgrađenih bolnica. Na bolnici izgrađenoj u Pekingu 2003. godine radilo je oko 4.000 ljudi danonoćno kako bi ispunili rok.

U unutrašnjosti bolnice su se nalazili soba za rendgen, skeniranje, odjeljenje intenzivne njege i laboratorija. Svako odjeljenje bilo je opremljeno sopstvenim kupatilom. 

U roku od dva mjeseca, bolnica je primila jednu sedminu pacijenata sa SARS-om u zemlji i javnost ju je proglasila “čudom u istoriji medicine”. 

Organizaciju i troškove pokrili su lokalne opštine, ali i država, a očekuje se da će tako biti i sa izgradnjom bolnica u Vuhanu.

Autor: Blic

Članak indeksiran 03. 02. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me