Da bi se postigla alkalnost u organizmu kroz ishranu, važno je razumeti uticaj različitih vrsta hrane. Dragan Ivanov, specijalista interne medicine, govori o ovoj temi u emisiji “RTS Ordinacija”, naglašavajući važnost odabira pravih namirnica.
Dr Ivanov objašnjava da je konzumiranje malih količina hrane, poput čokolade, efikasno u stvaranju zadovoljstva bez preteranog opterećenja stomaka. On savetuje uzimanje malih komada čokolade i postepeno ih otapanje u ustima za maksimalan užitak.
Kada je u pitanju meso, dr Ivanov preporučuje smanjenje njegove konzumacije, naglašavajući prednosti biljnih proteina. Uz meso, treba jesti i zeleno lisnato povrće, koje je alkalno i doprinosi alkalnom efektu u organizmu.
Ističući slogan “Sve je lek, sve je otrov, razlika je u dozi”, dr Ivanov ukazuje na važnost umerenosti u ishrani. Proteini životinjskog porekla, na primer, mogu zakiseliti krv i stvoriti metabolički otpad koji povećava kiselost u organizmu.
Dr Ivanov naglašava značaj hidratacije, preporučujući konzumaciju oko dva litra tekućine dnevno za pomoć bubrezima u uklanjanju kiselina iz organizma.
Autofagija, proces u kome ćelije razlažu i recikliraju svoje komponente, ima važnu ulogu u prevenciji raznih bolesti i održavanju zdravlja. Međutim, dr Ivanov upozorava da autofagija nije pogodna za sve ljude, kao što su pothranjeni pojedinci, oni na kemoterapiji, adolescenti i trudnice.
Što se tiče korišćenja sode bikarbone za alkalizaciju tijela, dr Ivanov objašnjava da nije najbolji izbor. Soda bikarbona neutrališe želudačnu kiselinu, što može ometati varenje, posebno proteina. Umesto toga, on preporučuje limunov sok zaslađen medom kao prirodno piće koje ima pozitivan alkalni efekat na tijelo.