Raskrinkavanje.ba

Svi Srbi u Parizu → U LABORATORIJI U BOSTONU RAZVIJEN NOVI SOJ KORONA VIRUSA: “stopa smrtnosti 80%”

24.10.2022
Tekst članka

Istraživači sa Univerziteta u Bostonu objavili su da su u laboratoriji razvili novi soj korona virusa, prenosi američki medij Foks njuz. Naučnici su došli do ovog rezultata tako što su uspeli da izdvoje protein Spike iz varijante Omicron i povezali ga sa sojem koji je prvi put otkriven u Vuhanu na početku pandemije. Zatim su sproveli eksperimente kontaminirajući miševe ovim hibridnim sojem, piše francuski L’independant.

„Stopa smrtnosti od 80%“

„Kod miševa, dok Omicron izaziva blagu, nefatalnu infekciju, virus koji nosi ime Omicron S [novi hibridni soj] izaziva tešku bolest sa stopom smrtnosti od 80 odsto“, rekli su istraživači. Naučnici sa Floride i Bostona dodaju da novi soj sadrži pet puta više infektivnih virusnih čestica od varijante Omicron, ali manje opasan od originalnog soja.

Međutim, može se ukazati na ograničenje ove studije: o korišćenoj rasi miša. Ispostavilo se da su oni posebno ranjivi na originalni soj Sars-Cov-2. Infekcija ovim sojem jednostavno uzrokuje smrt ovih glodara. Ako je 8 od 10 usmrćeno, svi miševi koji su bili zaraženi varijantom Omicron su “preživeli”. Studija sprovedena sa ciljem da se pokaže da „protein Spike nije glavna determinanta patogenosti Omikrona kod miševa“, kako piše francuski La Depeche.

Članak indeksiran 14.11.2022. Zadnji put osvježen 14.11.2022.

Ocijenjeno u analizi