U Oslu i Stockholmu dodijeljene Nobelove nagrade, Trumpova ocjena je najjača, poručio Handkeu: Rasističko kopile

Izvor/medij: Hrvatska danas
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Trump nije “tweetao” o Handkeu

Nobelove nagrade tradicionalno su laureatima uručene na godišnjicu smrti Alfreda Nobela. Zbog Petera Handkea u Stockholmu u Švedskoj su bojkotirale Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska i Hrvatska.

Hrvatski veleposlanik u Švedskoj Siniša Grgić nije bio na današnjoj dodjeli Nobelove nagrade zbog laureata austrijskog pisca Petera Handkea i njegove potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića, objavio je MVEP u jučer.

Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji 1990-ih godina, koji je umro u pritvoru u Den Haagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine.

Laureatima nagrade vrijedne gotovo milijun dolara uručuje švedski kralj Karl Gustav.

 

Za područje o kojem se ove godine najviše raspravljalo u kontekstu Nobelove nagrade – književnost – svoje je priznanje prva preuzela dobitnica za 2018. godinu poljska autorica Olga Tokarczuk za narativnu imaginaciju koja s enciklopedijskom strašću predstavlja nadilaženje granica kao način života.

Nakon Tokarczuk na pozornicu se popeo austrijski pisac Peter Handke koji je nagrađen za, kako stoji u obrazloženju, utjecajan rad koji s lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i specifičnost ljudskog iskustva.

Tu odluku mnogu osporavaju zbog Handkeova podržavanja Slobodana Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji, i zbog nje su ostavke već podnijeli članovi Nobelova odbora za književnost – Kristoffer Leandoer i Gun-Britt Sundstroem, od kojih je jedan izjavio da ‘ne pristaje na to da politički kriteriji budu iznad književnih’.

Na tu odluku reagirao je čak i američki predsjednik Donald Trump koji je Handkea na Twitteru nazvao ‘rasističkim kopiletom’:

This is what the world had after the Srebrenitsa Genocide. Nobel Committee has made a big mistake by awarding a writer who was openly supporting the genocide during the Bosnia War (1992-95). #Handke is a racist bastard & #Nobel is RIGHTFULLY facing very intense criticism. NO GOOD pic.twitter.com/y6Nur1XRGO

— Donald J. Trump (@realDonaldtrodi) 10. prosinca 2019.

 

Tijekom ceremonije prvi su svoje Nobelove nagrade preuzeli dobitnici u kategoriji fizike James Peebles za teorijska otkrića fizikalne kozmologije te Didier Queloz i Michel Mayor za otkriće egzoplaneta koja orbitira oko zvijezde slične Suncu.

Za razvoj litijsko-ionskih baterija, koje se mogu puniti, Nobelova nagrada za kemiju uručena je Johnu Goodenoughu, M. Stanleyju Whittinghamu i Akiri Yoshinou.

Za medicinu su Nobelom nagrađeni William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe i Gregg L. Semenza za otkriće načina na koji stanice otkrivaju i prilagođavaju se dostupnosti kisika.

Nagradu za ekonomiju dobili su Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Michael Kremer za eksperimentalni pristup smanjivanju globalnog siromaštva.

Nobelova nagrada za mir u Oslu uručena etiopijskom premijere Abiyju Ahmedu Aliju

Na ceremoniji održanoj ranije danas u Oslu dodijeljena je Nobelova nagrada za mir čiji je laureat etiopijski premijer Abiy Ahmed Ali.

U govoru u Oslu Abiy je zahvalio ‘dobroj volji’ eritrejskog predsjednika Isaiasa Afwerkija i opisao da su dvije zemlje odlučne održati mir, no Abiy, koji je s 43 godine najmlađi afrički politički lider, govorio je i o opasnostima s kojima se suočava njegova regija.

– Globalne vojne supersile šire vojnu nazočnost u regiji. Terorističke i ekstremističke skupine također pokušavaju uspostaviti uporište, rekao je Abiy, ali nije pojasnio koje je zemlje ili skupine imao na umu.

Abiy je bio vojnik od 1998. do 2000. u ratu između Etiopije i Eritreje, te je istaknuo da je svjedočio ružnoći rata, njegovoj okrutnosti i onome što on može učiniti ljudima: Rat je inkarnacija pakla za sve uključene. Znam jer sam bio tamo i vratio se natrag, rekao je.

Abiy je naglasio da je njegova administracija pustila sve političke zatvorenike, zatvorila centre za pritvor i zaustavila uhićenja novinara.

Njegovi kritičari kažu ipak da su Abiyjevi pokušaji da nametne jedinstvo – uključivo formiranje jedinstvene nacionalne političke stranke – suočeni unaprijed s neuspjehom s obzirom da etiopskih 105 milijuna stanovnika pripada u više od 80 etničkih skupina.

Glazbeni program ceremonije dodjele Nobelovih nagrada

Glazbeni program oduvijek je igrao važnu ulogu u ceremoniji dodjele Nobelovih nagrada pa je tako i ove godine. Koncertnim točkama koje povezuju program u cjelinu ravna Herbert Blomstedt, jedan od najeminentnijih dirigenata na svijetu te najvažniji švedski dirigent svih vremena.

Bio je šef – dirigent Dresden Staatskapelle, Simfonijskog orkestra San Francisca i Gewandhausorchester Leipzig. Od 1954. godine Kraljevskim stokholmskim filharmonijskim orkestrom ravnao je više od 200 puta.

Solistica u koncertnim točkama je švedska sopranistica Miah Persson. Debitirala je 1998. godine, a danas nastupa u vodećim svjestkim opernim kućama.

Na glazbenom programu ceremonije su djela Carla Nielsena, Wilhelma Stenhammara, Edvarda Griega i Jeana Sibeliusa, javlja HRT.

Članak indeksiran 14. 12. 2019 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me