Raskrinkavanje.ba

Cazin net → U Oslu i Stockholmu dodijeljene Nobelove nagrade, Trumpova ocjena je najjača, poručio Handkeu: Rasističko kopile

10.12.2019
Tekst članka

Nobelove nagrade tradicionalno su laureatima uručene na godišnjicu smrti Alfreda Nobela. Zbog Petera Handkea ceremoniju u Stockholmu u Švedskoj su bojkotirale Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska i Hrvatska.

Hrvatski veleposlanik u Švedskoj Siniša Grgić nije bio na današnjoj dodjeli Nobelove nagrade zbog laureata austrijskog pisca Petera Handkea i njegove potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića, objavio je MVEP u jučer.

Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji 1990-ih godina, koji je umro u pritvoru u Den Haagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine.

Laureatima nagrade vrijedne gotovo milijun dolara uručuje švedski kralj Karl Gustav.

Za područje o kojem se ove godine najviše raspravljalo u kontekstu Nobelove nagrade – književnost – svoje je priznanje prva preuzela dobitnica za 2018. godinu poljska autorica Olga Tokarczuk za narativnu imaginaciju koja s enciklopedijskom strašću predstavlja nadilaženje granica kao način života.

Nakon Tokarczuk na pozornicu se popeo austrijski pisac Peter Handke koji je nagrađen za, kako stoji u obrazloženju, utjecajan rad koji s lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i specifičnost ljudskog iskustva.

Tu odluku mnogu osporavaju zbog Handkeova podržavanja Slobodana Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji, i zbog nje su ostavke već podnijeli članovi Nobelova odbora za književnost – Kristoffer Leandoer i Gun-Britt Sundstroem, od kojih je jedan izjavio da ‘ne pristaje na to da politički kriteriji budu iznad književnih’.

Na tu odluku reagirao je čak i američki predsjednik Donald Trump koji je Handkea na Twitteru nazvao ‘rasističkim kopiletom’:

 

Donald J. Trump@realDonaldtrodi

This is what the world had after the Srebrenitsa Genocide. Nobel Committee has made a big mistake by awarding a writer who was openly supporting the genocide during the Bosnia War (1992-95). is a racist bastard & is RIGHTFULLY facing very intense criticism. NO GOOD

View image on Twitter

Članak indeksiran 14.12.2019. Zadnji put osvježen 14.12.2019.

Ocijenjeno u analizi