Raskrinkavanje.ba

BH dijaspora → U ovom bh. kantonu niti priznaju bosanski jezik, niti Srbe kao konstituivni narod

04.06.2020
Tekst članka

Iz Parlamenta BiH je na adresu vlasti Zapadnohercegovačkog kantona ponovo otišla urgencija u vezi sa presudama Ustavnog suda FBiH prema kojem se ustav ovog kantona treba uskladiti sa Ustavom FBiH.

Zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Nenad Nešić uputio je pitanje Skupštini ZHK zbog neusklađenosti ustava budući da prema posljednjoj presudi Ustavnog suda od 29. maja 2018. ZHK se ponovo poziva da osigura punu jednakopravnost Srba kao konstitutivnog naroda, srpskog i bosanskog jezika, te ćiriličnog pisma.

 

Naime, ZHK je kanton koji nije čak ni implementirao presudu Ustavnog suda FBiH iz 1998. prema kojoj u Ustavu ZHK nema Srba kao konstitutivnih naroda, niti bosanskog jezika kao ni sprskog jezika kao službenog, jednako kao ni ćirilićnog pisma. Također, u ovoj presudi je navedeno i da je pojam “županija” neustavan.

No, iako je prošlo više od dvije decenije od presude, vlasti ZHK očito ništa nisu poduzele da je implementiraju.

Tako je predsjednik Skupštine ZHK Ivan Jelčić nedavno, dakle u 2020. godini odgovorio Nešiću da su “poduzete određene aktivnosti, koje se između ostalog tiču i formiranja Komisije za promjenu Ustava ZHK”.

“Nadamo se kako ćе se promjene Ustava ZHK odnosno amandmani na Ustav u što skorijem vremenu naći na dnevnom redu sjednice Skupštine ZHK”, istaknuo je Jelčić.

Članak indeksiran 16.07.2020. Zadnji put osvježen 16.07.2020.

Ocijenjeno u analizi