U romanu iz 1981. američki književnik predvidio da smrtonosni virus kreće iz Wuhana

Izvor/medij: eZadar
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Ne, roman “Oči tame” iz 1981. godine nije predvidio izbijanje novog koronavirusa

Američki književnik Dean Koontz objavio je 1981. godine roman “The Eyes of Darkness” koji je ubrzo postao bestseler, a čiji zaplet počinje u kineskom vojnom laboratoriju u Wuhanu gdje je stvoren smrtonosni virus nazvan Wuhan-400

Trebalo je nekoliko mjeseci od pojave koronavirusa u kineskom gradu Wuhanu da bi se mediji, napose oni američki, dosjetili kako su u jednom špijunskom romanu, objavljenom prije 40 godina, s mnogo jezive podudarnosti predviđeni današnji događaji.

Naime, danas 74-godišnji američki književnik Dean Koontz objavio je 1981. godine roman “Oči tame” (“The Eyes of Darkness”) koji je ubrzo postao bestseler, a čiji zaplet počinje u kineskom vojnom laboratoriju gdje je u sklopu razvoja biološkog oružja stvoren smrtonosni virus. Laboratorij je smješten u Wuhanu, a Koontz je virus nazvao Wuhan-400.

ABC 10 News

189K subscribers

Dean Koontz novel predicted coronavirus?

 

 

 

South China Morning Post donosi znakovit citat iz romana: “Otprilike u to vrijeme kineski znanstvenik po imenu Li Chen preselio se u Sjedinjene Države noseći disketu s povjerljivim podacima o novom opasnom biološkom oružju razvijenom u Kini. Zovu ga Wuhan-400, jer je razvijen u njihovu laboratoriju smještenom pored grada Wuhana.”

Ipak, postoje i bitne razlike između virusa Wuhan-400, koji se spominje u Koontzovu romanu te stvarnog koronavirusa koji se pravo širi svijetom. Onaj virus iz romana stvoren je kao biološko oružje sa stopostotnom stopom smrtnosti – tkogod bi se njime zarazio, umro bi – dok je smrtnost izazvana koronavirusom zasad 0,2 posto, prenosi Net.hr.

Članak indeksiran 12. 06. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me